Home > BiH > Kupres: Upaljene svijeće za djecu poginulu u Vitezu 1993. godine

Kupres: Upaljene svijeće za djecu poginulu u Vitezu 1993. godine

 

Na inicijativu Matice hrvatske ogranka Kupres u suradnji sa Župom Kupres i OŠ fra Miroslava Džaje, jučer 10. lipnja – na prvi dan trodnevnice u čast Sv. Antunu Padovanskom u Rastičevu na poseban način prisjetili smo se tragedije koja je prije 31 godinu pogodila stanovnike Viteza, kada je dan nakon potpisanog primirja između HVO i Armije BIH, od minobacačke granate poginulo osmero djece.

 

Na dječjem igralištu, u naselju Podgradina, 10. lipnja 1993. godine na licu mjesta poginulo je petero djece, troje je preminulo u bolnici, dok je šestero djece ranjeno.

 

U spomen na taj nemili događaj te za poginule Borisa Antičevića, Dražena Čečuru, Sanju Križanović, Dragana Ramljaka, brata i sestru Velimira i Augustinu Grebenar te brata i sestru Milana i Sanju Garić, učenici OŠ fra Miroslava Džaje zapalili su svijeće i položili osam bijelih ruža uz kip sv. Antuna u Rastičevu, a pri tome je molitvu odrješenja vodio naš kapelan don Jadranko Kurt.

 

Naša je dužnost očuvati sjećanje na njih te graditi budućnost u kojoj će se djeca svih nacionalnosti slobodno igrati bez straha od nasilja.

 

Na igralištu u Vitezu danas se nalazi spomenik “Osmica”. Na prekinutu dječju igru podsjećaju košarkaški koš i klupa na kojoj su mališani sjedili.

Kupreski radio