Home > Magazin > Krunidba kralja Charlesa bit će skromnija od prošlih, a evo koje kraljevske obitelji su potvrdile dolazak

Krunidba kralja Charlesa bit će skromnija od prošlih, a evo koje kraljevske obitelji su potvrdile dolazak

Među gostima će biti mnogo članova kraljevske obitelji iz inozemstva, uključujući mnoge koji su prisustvovali sprovodu pokojne kraljice u rujnu i britanskim kraljevskim vjenčanjima u prošlosti.

Krunidba kralja Charlesa III održat će se 6. svibnja te će biti smanjena, s oko 2200 gostiju u usporedbi s 8000 koji su svjedočili krunidbi kraljice Elizabete II u Westminsterskoj opatiji 1953. godine.

Ipak, među gostima će biti mnogo članova kraljevske obitelji iz inozemstva, uključujući mnoge koji su prisustvovali sprovodu pokojne kraljice u rujnu i britanskim kraljevskim vjenčanjima u prošlosti. Prema kultnom britanskom časopisu Vogue, ovdje je popis europskih kraljevskih obitelji na koje treba obratiti pažnju na krunidbi u subotu.

Princ Albert II i princeza Charlene od Monaka
U siječnju su princ Albert i princeza Charlene od Monaka postali prvi strani kraljevski članovi koji su potvrdili svoje prisustvovanje krunidbi kralja Charlesa. Albert, koji je prethodno posjetio Charlesov ekološki orijentirani kompleks Poundbury 2006.,  rekao je da je “siguran da će to biti nevjerojatna i vrlo dirljiva ceremonija”.

Kralj Felipe VI i kraljica Letizia od Španjolske
Španjolski kralj i kraljica potvrdili su u travnju da će prisustvovati Charlesovoj krunidbi. Par je ugostila kraljica Elizabeta II. za državnički posjet Ujedinjenom Kraljevstvu još 2017., dok su Letizia i Charles zajedno posjetili španjolsku galeriju u dvorcu Auckland u okrugu Durham 2022. Charles je također prisustvovao vjenčanju para u Madridu 2004., dok je kralj Felipe uveden u Red podvezice 2019.

Prijestolonasljednik Frederik i prijestolonasljednica Mary od Danske
Dok danska kraljica Margrethe neće moći prisustvovati krunidbi zbog nedavne operacije leđa, njezin sin i nasljednik, princ prijestolonasljednik Frederik, ići će u njeno ime, zajedno sa svojom suprugom princezom Mary. Isti je dočekao princezu od Walesa u Kopenhagenu tijekom njezinog posjeta 2022. godine.

Kraljica Anne-Marie, prijestolonasljednik Pavlos i prijestolonasljednica Marie-Chantal od Grčke
Britanska kraljevska obitelj ima bliske veze s bivšom grčkom kraljevskom obitelji preko princa Philipa, čiji je prvi rođak bio pokojni kralj Paul. Pokojni kralj Konstantin II, posljednji kralj Grčke prije nego što je monarhija ukinuta 1973., bio je krsni kum kralju Charlesu. Njegova supruga, kraljica Anne-Marie, te sin i snaha, prijestolonasljednik Pavlos i prijestolonasljednica Marie-Chantal, bit će gosti na krunidbi.

Kralj Carl XVI. Gustaf i prijestolonasljednica Viktorija od Švedske
Švedski monarh kralj Carl XVI Gustaf prisustvovat će krunidbi sa svojom kćerkom, prijestolonasljednicom Victorijom. Kraljevski su članovi prethodno dočekali princa i princezu od Walesa tijekom njihova posjeta Švedskoj 2018. godine.

Kralj Willem-Alexander i kraljica Máxima od Nizozemske
Nizozemski kralj Willem-Alexander i kraljica Máxima najavili su u travnju da će također biti gosti na krunidbi. Par je prije toga bio u državnom posjetu Velikoj Britaniji 2018., a Willem-Alexander je 2019. primljen u Red podvezice.
Kralj Philippe i kraljica Mathilde od Belgije
Belgijski kraljevski članovi također će se pojaviti na Charlesovoj krunidbi. Kralj Philippe i kraljica Mathilde imaju bliske veze s Ujedinjenim kraljevstvom, budući da je njihova kći princeza Elisabeth prethodno išla u internat u Walesu.
Prijestolonasljednik Haakon i prijestolonasljednica Mette-Marit od Norveške
Nakon što su ih u ožujku ugostili princ i princeza od Walesa u dvorcu Windsor, prijestolonasljednik Haakon i norveška prijestolonasljednica Mette-Marit vratit će se u Ujedinjeno Kraljevstvo na krunidbu. Charles je prethodno prisustvovao vjenčanju para u Oslu 2001. godine.