Home > BiH > Krumpir dobro rodio, ali nema ga tko vaditi ni za dnevnicu od 70 maraka

Krumpir dobro rodio, ali nema ga tko vaditi ni za dnevnicu od 70 maraka

Dobro plaćena dnevnica, piće i obrok, izgleda, nisu dovoljno dobar razlog da nezaposleni, barem tijekom sezone berbe određene vrste voća ili povrća, odu na plantaže i zarade. Situacija se, kada je riječ o sezonskim radnicima u poljoprivredi, iz godine u godinu pogoršava, kažu poljoprivrednici.

Otkupna cijena
Iako godina nije bila povoljna za brojne poljoprivredne kulture, rod krumpira u Rogatici je solidan i u granicama višegodišnjih prosjeka i unatoč lošoj godini u kojoj su sjetvu pratile stalne kiše, nakon kojih su uslijedile i ekstremne vrućine koje su onemogućile potpunu primjenu agrotehničkih mjera za suzbijanje biljnih štetočina i bolesti.

Naime, u ovoj općini u tijeku je vađenje krumpira, a proizvođačima muke zadaje nedostatak sezonaca koje je, kažu, teško naći i uz dnevnicu koja je, uz obrok, dosegnula 70 maraka. Vlasnik Agroploda Dragomir Džida za Glas Srpske je kazao kako očekuje da će sa zasijanih 30 hektara imati gotovo tisuću tona sjemenskog i merkantilnog krumpira, čije vađenje je važan posao. – Uz sve modernije strojeve, među kojima je čak i kombajn za vađenje krumpira, značajan čimbenik su vrijedne ljudske ruke, odnosno radnici, kojih je sve manje iako je dnevnica dosegnula 70 maraka uz jedan, a u nekim slučajevima, i dva obroka – kazao je Džida. Vlasnik Agrosa Ozren Planojević za isti medij je kazao da su do sada izvadili sjemenski krumpir s oko trećine zemljišta. Prinos je očekivan – oko 30 tona po hektaru, a očekuje se nešto bolji rod krumpira za jelo, jer na njemu nije vršen proces desikacije, odnosno nasilnog prekida vegetacije. Kada je pak riječ o cijenama, kazao je kako su još nepoznate, ali da ovise o tome kakve će biti u okružju, pa i u Europi, ali, kaže, ne bi trebale biti niže od 1,50 maraka po kilogramu na veliko, dodajući da svaki iznos ispod toga ne bi bio zadovoljavajući. – Sve ispod toga znači da proizvođača nigdje ne bi bilo s obzirom na cijene regresiranog goriva, gnojiva, zaštitnih sredstava i posebno dnevnica radnika angažiranih na vađenju krumpira i obavljanju ostalih poslova – kaže Glasu Planojević.

Sezonski radnici potrebni su i u dolini Neretve, gdje je u tijeku berba mandarina. Ove jeseni očekuje se urod od oko 60 tisuća tona svježe ubranih plodova, no proizvođače i ove godine muče visoki troškovi proizvodnje koje ne prati otkupna cijena. Po mišljenju neretvanskih poljoprivrednika, riječ je o dobroj godini, urod je zadovoljavajući, kao i kvaliteta. Cijene proizvodnje kroz godinu letjele su u nebo, a lete i cijene dnevnica berača.

Berba ranih sorti
Tako će, kako je ranije pisao HRT, više od tisuću i petsto radnika ove godine brati mandarine za dnevnicu do pedeset eura (oko 100 maraka). – Može se ubrati od 35 do 40 gajba, ovisi. Više se bere ako je krupnija i ako se bere rukama – istaknuo je ranije za HRT Zrinko Kapular, Čapljina.

Neki vlasnici plantaža osiguravaju užine, plaćaju gorivo i putne troškove, a neki nude i smještaj za radnike koji dolaze izdaleka.

Budući da se branjem mandarina za kratko vrijeme može poprilično zaraditi, sve češće se i na Facebook grupama mogu vidjeti oglasi osoba koje žele obavljati taj posao u dolini Neretve.

Vecernji list