Home > BiH > Krišto: Von der Leyen prepoznaje naš trud

Krišto: Von der Leyen prepoznaje naš trud

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Layen boravi u posjetu Bosni i Hercegovini.

Von der Leyen je danas stigla u Sarajevo, a onda je održala sastanke s članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović, te predsjedateljicom Vijeća ministara naše zemlje Borjanom Krišto.

Nakon sastanka s Krišto upriličena je press konferencija, a medijima se prva obratila predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto.

00:00

– Veliko mi je zadovoljstvo na poseban način što imam priliku biti domaćin predsjednici Europske komisije nakon obilaska regije.

Ovaj posjet je doista jedan značajan korak na putu BiH ka EU, a ovaj današnji dolazak je posebna prilika da se predstavi proširenje EU. To je veoma bitno za sve nas u BiH.

Posjet predstavlja i priliku da se upoznamo s novom odlukom koja je EU donijela a to je financijska odluka o pomoći šest milijardi eura za zemlje regije.

Trebamo se zahvaliti predsjednici EK i pomoći, a sve ostalo ovisi od nas. Željela sam kazati da kroz ovaj novi plan rada koji nas očekuje da mi ispred institucije Vijeća ministara ostajemo predani implementaciji svega onoga što nas očekuje.

Želim kazati da smo na ovom današnjem sastanku također razgovarali o tome šta je Vijeće ministara uradilo u proteklih deset mjeseci na EU putu – kazala je KrišIstaknula je kako se radi na ostvarivanju cilja. Naglasila je kako BiH ima nemjerljivu podršku Europske komisije.

– Svjesni smo da se BiH nalazi na putu pred izvješćem koji treba biti 8. studenog uručen BiH, izvješćem o napretku. Uvjerena sam da će predsjednica EK učiniti sve da se prepoznaju naš trud, naš rad, naš iskorak na tom europskom putu.

Iskorak koji se dogodio prošle godine, dobijanje kandidacijskog statusa doprinio je mnogo tome, uvjerena sam da bi nam otvaranje pregovaračkog procesa isto tako doprinijelo da BiH napravi nužan iskorak, da uistinu bude sigurna, stabilna i prosperitetna zemlja.

Nadamo se i uvjereni smo kako bi ovaj iskorak bio dodatan trenutak za aktivnost svih nas u BiH. Sve refleksije unutar BiH reflektiraju se na regiju. A sve što se dešava u regiji reflektira se na BiH. Sve to zajedno utječe na EU.

 

I dalje ću činiti sve na ispunjavaju uvjeta naglašavajući da je to potreba svih nas koji živimo u BiH. Mnogo toga ovisi od dijaloga – poručila je Krišto.

Nakon nje, riječ je dobila Ursula von der Leyen.

– Zadovoljstvo je ovdje biti opet. Sjećam se kada sam bila ovdje prošle godine. Bilo je to u ključnom trenutku kada se odlučivalo o kandidacijskom statusu BiH.

Prijedlog EK usvojilo je Vijeće Europe i to je bio povijesni dan, emotivan za vašu zemlju ali i za Europsku uniju.

Budućnost BiH je u EU. Nagalašavam koliko je snažna naša podrška europskom putu. Pokazali ste i kroz formiranje vlasti i kroz sve onon što je urađeno u prvoj godini mandata. Sve je to pozitivno.

Moram reći da je naša dosadašnja suradnja bila odlična, na tome vam hvala. Nastavit ćemo blisko surađivati i u narednom periodu. BiH treba djelovati jedinstveno. Mi ne možemo dozvoliti nazadak ka našim zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu vaše zemlje – istaknula je von der Leyen.

Ponovila je da je budućnost BiH u EU kao jedistvena i suverena zemlja.

– Naš investicijski plan od 30 milijardi eura za zapadni Balkan već donosi sjajne primjere.

Vaša privreda je otprilike na 35 posto europskog prostora. Jako puno neiskorištenog potencijala što je za nas jako važno.

Rješavanje svih 14 ključnih prioriteta posebno što se tiče vladavine prava izuzetno je važno. Prije svega za ovu zemlju. A to je i snažan argument, potvrda vaše sposobnosti da jačate vladavinu prava.

Ako se provode reforme, onda dolaze i sredstva. Jasno nam je da za reforme treba vremena, ali ako se ne realiziraju reforme, sredstva će se prebaciti drugim zemljama zapadnog Balkana – naglasila je von der Leyen.

Vecernji list