Home > BiH > Krišto s Hartmann: Potpora pridruživanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji

Krišto s Hartmann: Potpora pridruživanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se danas u Sarajevu s veleposlanicom Austrije u BiH Ulrike Hartmann. Tijekom susreta istaknuto je da su odnosi dviju zemalja tradicionalno dobri na svim razinama i bez otvorenih pitanja, te kako suradnja ima uzlaznu putanju u svim oblastima. Evidentan je kontinuiran razvitak na svim područjima međusobne suradnje; politike, ekonomije, kulture, obrambene politike, obrazovanja, migracija i sigurnosti.

Predsjedateljica Krišto se zahvalila veleposlanici Hartmann na sveukupnoj pomoći i potpori koju je do sada pružila Republika Austrija Bosni i Hercegovini kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu. Posebice se zahvalila na potpori vezanoj za europski put naše zemlje obzirom da je Austrija jedan od ključnih zagovarača pristupanja BiH Europskoj uniji. Austrija je iskazala snažnu potporu za dodijeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Naglasila je da za Bosnu i Hercegovinu posebno ohrabrenje predstavljaju stavovi austrijskih čelnika koji podržavaju ubrzani put zemalja Zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine, ka članstvu u EU.

Veleposlanica Hartmann je kazala kako se Austrija, kao bliski prijatelj BiH, od samog početka zalagala za brz napredak u procesu pridruživanja Europskoj uniji i da će se njezina potpora i nastaviti u tom pravcu.

Presjedateljica Krišto je iskazala opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne suradnje u okviru Berlinskog procesa, kao i nastavku provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, jačanje regionalne suradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

 

Istaknula je kako Bosna i Hercegovina ostaje posvećena jačanju suradnje u različitim oblastima koje su od posebne važnosti za stabilnost, ekonomski razvoj i stvaranje uvjeta za poboljšanje standarda života u cijeloj regiji

Vecernji list