Home > BiH > Krišto provela dan razgovarajući o pristupanju BiH Europskoj uniji

Krišto provela dan razgovarajući o pristupanju BiH Europskoj uniji

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se u utorak sa predsjedavateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, s kojom je razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji i reformskim prioritetima koji su ključni za budućnost BiH u Europskoj uniji.

Visoki predstavnik je naglasio odgovornost bosanskohercegovačkih vlasti da iskoriste pogodan trenutak i zacrtaju smjer zemlje u okviru EU integracija, skupa sa koracima u pravcu dugoročne stabilnosti te punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma. Naglasio je da je pravo vrijeme da se djeluje odgovorno i osigura građanima BiH siguran put ka integraciji, stabilnosti i prosperitetu, priopćeno je iz OHR-a.Moramo dati prioritet dijalogu, zrelosti i odgovornosti, stavljajući interese građana iznad dnevne politike. Ostvarivanje težnji BiH u pogledu europskih integracija zahtijeva funkcionalne institucije, bezuvjetnu posvećenost vladavini prava i kolektivnu privrženost općem dobru, kazao je visoki predstavnik.

Današnji sastanak visokog predstavnika Schmidta i predsjedavateljice Krišto pokazuje zajedničku opredijeljenost za usmjeravanje BiH u ovoj ključnoj fazi. Radeći zajedno i podržavajući vrijednosti dijaloga, odgovornosti, te dobroj upravi u interesu građana, BiH može stvoriti svjetliju i bolju budućnost za sve, istaknuto je priopćenju.Osim sa Schmidtom, Krišto je razgovarala i s ambasadorima država članica EU, koji su informirali predsjedavajuću Vijeća ministara informirali o demaršu podrške BiH za otvaranje pretpristupnih pregovora s Europskom unijom.

Podršku su pružili ambasadori: Republike Hrvatske, Republike Italije i Republike Slovačke u BiH Ivan Sabolić, Marco Di Ruzzo i Roman Hloben, otpravnik poslova Ambasade Grčke Minas Ounanian te prvi sekretari ambasada Republike Austrije i Češke Republike Dominik Urak i Aleš Ottmar.

Zahvalivši sugovornicima na podršci koju njihove države pružaju na putu integracije Bosne i Hercegovine u EU, predsjedavateljica Krišto je istaknula da je potrebna daljnja snažna i kontinuirana politička podrška država članica EU-a, čime će se omogućiti ispunjavanje obaveza BiH i što skorije otvaranje pretpristupnih pregovora, već do kraja 2023. godine.Krišto je istaknula kako je Bosna i Hercegovina jasno i nedvojbeno opredijeljena za ulazak u Europsku uniju, što je strateški i konačni cilj i težnja ka izgradnji stabilnosti, prosperiteta i napretka BiH.

Svesrdna pomoć država članica EU-a, čiji su zastupnici i danas uputili podršku Bosni i Hercegovini, kao i svih ostalih prijatelja u Europskoj uniji, veoma je značajna za stabiliziranje političkih prilika u našoj državi i ostvarenje njenog strateškog cilja i vanjskopolitičkog prioriteta, a to je punopravno članstvo u Europskoj uniji, kazala je predsjedateljica Vijeća ministara BiH, priopćeno je iz te institucije.

Vecernji  list