Home > Magazin > “Kralj kriptovaluta” osuđen u Crnoj Gori na četiri mjeseca zatvora

“Kralj kriptovaluta” osuđen u Crnoj Gori na četiri mjeseca zatvora

DO KWON, poznatiji kao “kralj kriptovaluta”, i Hon Chand-yun osuđeni su u Crnoj Gori na po četiri mjeseca zatvora zbog krivotvorenja putovnica. U kaznu im je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru, gdje se nalaze od 23. ožujka.

Htjeli se ukrcati na let za Dubai

Kako je sutkinja Ivana Becić priopćila tijekom izricanja presude, Do Kwon i Hon Chand-yun su krivi jer su 23. ožujka 2023. na aerodromu u Podgorici prije ukrcavanja na let za Dubai svjesni svog djela upotrijebili lažne javne isprave, putovnice Kostarike, kao i osobne iskaznice navodno izdane od strane nadležnih organa Belgije.

Kako je pojasnila, Do Kwon je imao falsificiranu osobnu iskaznicu na ime Wang Thomas, a Chand-yun na ime Niem Friedrich.

Sud im je izrekao mjeru sigurnosti – oduzimanje lažnih javnih isprava, a dužni su i platiti troškove suđenja, svaki po 100 eura, piše crnogorski Dan.

Do Kwon je objasnio da je preko prijatelja došao do agencije u Singapuru koja se bavi izradom tzv. “zlatnih” putovnica. Drugooptuženi Chand-yun je naveo da je do putovnice došao preko Do Kwona, što je ovaj i potvrdio i tražio da samo on bude kažnjen.

Prevara od 40 milijardi dolara

Do Kwon, kojeg američke i južnokorejske vlasti sumnjiče za prevaru na tržištu kriptovaluta tešku više od 40 milijardi dolara, uhićen je prije nekoliko mjeseci sa svojim prijateljem Chand-yunom, prilikom pokušaja da napuste Crnu Goru.

Prema crnogorskim zakonima, za kazneno djelo falsificiranja isprava predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i pet godina.

Južnokorejski tužitelj, koji vodi istragu o propalom kriptoprojektu Terra-Luna, priopćio je da osnivač te kompanije Do Kwon treba biti izručen Seulu zbog suđenja, piše Wall Street Journal. Južna Koreja i SAD zatražili su njegovo izručenje kako bi ga suočili s optužbama u vezi s kolapsom njegove kriptoimperije, vrijedne 40 milijardi dolara.

index.hr