Home > Livno >  „Košarkom za toleranciju“. Skupljeno 1284,30KM

 „Košarkom za toleranciju“. Skupljeno 1284,30KM

S ciljem promoviranja i uvažavanja različitosti, te promoviranja kulture mira u Livnu je u nedjelju, 03. lipnja 2018. godine od 10:30 do 13:00 održan turnir (treću godinu zaredom) u uličnoj košarci pod nazivom

 

 „Košarkom za toleranciju“

 

Sudjelovale su košarkašice iz Trebinja, Glamoča i Livna. Organizatori događaja su livanjska Koalicija za borbu protiv mržnje „Uvažavanje“ i Ženski Košarkaški klub Livno, a sve se događalo uz potporu Misije OESS-a u BiH.

Lijep i sunčan dan Livnjacima koji su popunili terase kafića na središnjem gradskom trgu sadržajno, sportski i duhovno su obogatile košarkašice iz Trebinja, Glamoča i Livna. Promovirale su uvažavanje različitosti, kulturu mira, sport i humanost. Odazvale su se pozivu Koalicije za borbu protiv mržnje „Uvažavanje“ Livno i ŽKK Livno, sudjelovale na natjecanju i sve dobile zlatne medalje. Pobijedile su razlike, granice, ljudsku uskogrudnost, no, pehar je ipak bio rezerviran za one koje su nadigrale ostale ekipe. Bile su to Livanjke.

Cijeli događaj odvijao se uz potporu Misije OESS-a u BiH, grad Livno dao je kućicu na korištenje, no ne smijemo zaboraviti ni poduzeće Brina d.o.o. Livno koje je osigurano sendviče za košarkašice, priključak za struju kako bi članice Marijanske vinkovske mladeži pekle palačinke, suncobrane i stolove na kojima su članice Udruženja žena MIZ Livno i UG „Grahovo“ iz B. Grahova ‘prodavale’ kolačiće za dragovoljne priloge za samohranog oca Viktora Plavčić i njegovih pet maloljetnih sinova.

Viktor je iz Središnje Bosne u Grahovo došao za poslom, njega  i sinove napustila je majka, te se on u trošnoj, neuvjetnoj kući, koju je kupio novcem od kredita, nadajući se da će je uspjeti i obnoviti, snalazio kako je znao i umio. Cijeli život odvijao im se u jednoj prostoriji koja im je bila i dnevni boravak, i spavaonica, i kuhinja i kupatilo. Zahvaljujući akciji Udruženja građanki „Grahovo“ kuća je obnovljena, za par dana bit će gotovi svi građevinski radovi, a vrijedne ženske ruke, košarkašice i Koalicija „Uvažavanje“ na turniru su za manje od dva sata prikupile 1.284,30 KM. Novac je predan predsjednici Grahovljanki, Danki Zelić, kako bi kupila osnovni namještaj za obitelj Plavčić.

Turnir mladosti i sporta u pauzama je popraćen ubacivanjem ‘trica’ a svoje sugrađane, publiku, na duel je izazivao voditelj škole košarke ŽKK Livno Slavko Krišto. Pobjednici su dobivali palačinke, a novac za njih išao je u kutiju s dobrovoljnim prilozima.

Košarkašice iz Trebinja i Livna dan prije sudjelovale su na zanimljivoj radionici „Grafiti – od ulične umjetnosti do kaznenog djela“, te se upoznale s projektom „Supergrađanke/i“ i posjetile izvor rijeke Bistrice (Duman) koji, osvijetljen, u noćnim satima doista djeluje bajkovito (za što su zaslužni učenici i profesori SSŠ Livno). Bilo je to nezaboravno druženje, nedjeljni dan obogaćen je svima koji su bili na trgu, a mualima Šejla i č.s. Blanka pohvalile su projekt te izrazile nadu da će ta tradicija trajati još dugi niz godina.