Konobar koji radi 11h dnevno cijelu sezonu bez slobodnog dana: ‘Ili ću izdržati ili umrijeti’

unce peče nesmiljenom žestinom u jednome od turističkih središta na jugu Dalmacije. Korona, srećom, nije ubila sezonu pa se krajem srpnja i početkom kolovoza nije vidjela razlika u broju turista na većini plaža, u restoranima, kafićima. Sjedimo uz plažu u hladu bistroa i promatramo sijedog konobara koji u zrelim godinama trči oko gostiju poslužujući im hranu i piće, a kad odu, dezinficira stolove. Dok nas ljubazno i nenametljivo poslužuje, koristimo priliku za kraći razgovor. Svaki dan radi od 7 do 23 sata, uz dnevni odmor od 11 do 16 sati. I tako svaki dan radi 11 sati!

Za njega propisi o osmosatnom radnom vremenu ne vrijede. Nema nijednog slobodnog dana u tjednu. I tako do kraja sezone. Po naglasku je očito da nije domaći iz Dalmacije, a prestar je za Irsku ili Njemačku. I to gazda beskrupulozno koristi jer, kako pravdati to da se u 21. stoljeću mimo svih propisa pojedini ugostitelji odnose prema radnicima kao prema roblju. Od toga gazde lanjski su radnici otišli, a on je samo nastavio s izrabljivanjem novih, među kojima je i spomenuti konobar. Pitamo ga kako izdrži raditi po cijele dane bez slobodnog dana i tako do kraja sezone, a on, prvi put ne skrivajući umor u glasu, uzvraća: “Ili ću izdržati ili umrijeti.” Ispričavamo se na indiskreciji pitajući ga je li barem dobro plaćen, na što čovjek rezignirano odmahne rukom i ode. Dok god ovakvi poslodavci ne budu sankcionirani, ne treba očekivati da će iseljavanje mladih stati. 

Naplatili 5,6 mil. kuna kazni

Crtica druga. U drugom turističkom središtu u bistrou uz plažu mladi konobari goste poslužuju pićem, ali bez računa. Prvo mislite da su ga zaboravili, pa čekate da se sjete, onda i drugi dan vidite da to nije slučajnost, pa opet morate tražiti račun. Vlasnika tog bistroa očito ne zabrinjavaju inspekcije dok zgrće profit na štetu proračuna i svih poreznih obveznika koji uredno plaćaju poreze iz kojih se financira zdravstvo, školstvo i socijalna davanja.

Iako većina izdaje račune, nažalost, naišli smo u istom mjestu na još jedan kafić u kojem ga nerado izdaju. O neizdavanju računa u sezoni svjedočili su i građani na društvenim mrežama, pa je pitanje rade li sve inspekcije svoj posao. Porezna uprava Ministarstva financija, nadležna za izdavanje računa, na pitanje koliko su nadzora u ugostiteljskim objektima proveli od 1. lipnja uzvraća da se podaci o nadzorima ne prate prema vrstama djelatnosti, pa ne mogu dostaviti podatke za ugostitelje.

Večernji list