Konobar iz BiH ušteđevinu od 20.000 kovanica poklonio bolesnoj djeci

Bojan Marčeta, konobar iz Banje Luke, svoju je četverogodišnju ušteđevinu od 1.000 KM za svoj 40. rođendan uplatio na račun Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

Marčeta godinama skuplja sitan novac, po pet feninga, želeći pokazati svima da ljudi griješe kada ne uzimaju sitniš i smatraju ga bezvrijednim.

Glas Srpske je prije četiri godine pisao kako je sa 7.400 kovanica od po pet feninga platio ratu kredita. Ovoga puta skupio je 20.000 kovanica.

Ni njega samog život nije mazio. Rođen je u Drvaru, koji je morao napustiti zbog rata. Osim što je naučio kako je to počinjati ispočetka, nažalost zna i kako je boriti se s opakom bolešću. Prije pet godina preminula mu je supruga, a u znak sjećanja na nju i njenu borbu ušteđevinu tešku 54 kilograma u petak je uplatio za mališane.

Znam koliko je potrebno i novca i pažnje kada se čovjek bori s teškom bolešću. Osim toga, moja kćerka Marija pričala mi je o prijatelju koji se razbolio i koji je jedno vrijeme boravio u Roditeljskoj kući. Sve to me potaknulo na razmišljanje i nisam imao dilemu što ću s novcem. Vrijeme je prolazilo, kovanica je bilo sve više i shvatio sam da bih baš na 40. rođendan mogao dati svoje malo za najhrabrije. Moj moto u životu je da pomažem drugima, drugačije ne znam, rekao je Bojan.

Sedam je godina zaposlen u banjolučkom hotelu Jelena, a ističe da su ga kolege podržali i kad je prvi put skupljao sitniš. Tijekom pandemije svoje su dnevnice donirali Odjeljenju pulmologije Univerzitetskog kliničkog centra RS-a.

Bojan kaže da su ga na skupljanje sitniša motivirali brz tempo života i rasipništvo, kojem smo svjedoci svaki dan. Poručio je političarima i “velikim gazdama” da su skupe vile, limuzine i satovi besmisleni ako ono što imaju ne znaju podijeliti s drugima.