Home > BiH > Kompanija u BiH ima jednog zaposlenog i 761 milijun KM prihoda

Kompanija u BiH ima jednog zaposlenog i 761 milijun KM prihoda

Ovog tjedna objavljen je izvještaj o poslovanju kompanija u FBiH u 2022. godini, na osnovu podataka koji se dostavljaju Financijsko-informatičkoj agenciji FBiH.

Kako je već poznato, najveće prihode imala je kompanija Bingo. Kada je riječ o ostalim kompanijama, uglavnom je riječ o tvrtkama koje se bave proizvodnjom ili trgovinom energije (nafta, struja), ili pak čelikom i aluminijem.

Uglavnom je riječ o velikim domaćim gospodarskim gigantima.

Zanimljivo je da se među Top 10 komanija u FBiH prema ukupnim prihodima u 2022. godini našla kompanija GEN-I d.o.o. Sarajevo. Ova kompanija je lani imala prihode od 761.850.499 KM po čemu se našla na 8. mjestu najvećih tvrtki u Federaciji.

No, ono što je specifično jeste da ova kompanija godinama unazad ima smo jednog prijavljenog zaposlenog, izvještava BiznisInfo.ba. Na jednog zaposlenog, dakle, ostvaren je prihod od čak 761 milijun KM. Osim toga, ostvarena je dobit, odnosno zarada od 591.000 KM.

Ova kompanija se bavi trgovinom električnom energijom. Upravo ova vrsta djelatnosti objašnjava mali broj zaposlenih, s obzirom da im treba samo osoba koja će ugovarati kupovinu i prodaju struje.

Slična situcija je i s drugim tvrtkama koje se bave ovom djelatnosti, koje uglavnom imaju jednog ili nekolicinu zaposlenih.

GEN-I je Grupe GEN-I, jedne od vodećih i najbrže rastućih grupa za trgovinu i prodaju električne energije u Srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Vlasnici tvrtke su iz Slovenije, piše BiznisInfo.ba.