Koliko su efikasna kineska cjepiva?

Direktor kineskog Centra za zarazne bolesti Gao Fu po prvi put je u javnosti priznao da njihova cjepiva imaju vrlo nisku učinkovitost. ”Nemamo veoma visoke stupnjeve zaštite”, kazao je Fu na konferenciji u jugozapadnom gradu Chengdu, a javlja AP, prenosi N1.

Prema njegovim riječima vlada razmišlja o tome da li u budućnosti treba koristiti neka druga cjepiva u procesu cijepljenja.

”Sada se formalno razmatra da li bismo trebali koristiti različita cjepiva iz različitih tehničkih linija za postupak imunizacije”, kazao je Fu.

AP podsjeća kako je Peking distribuirao stotine milijuna doza širom svijeta na taj način pokušavajući ugroziti povjerenje u efikanost cjepiva poput Pfizer-BioNTech koja je izrađena novom mRNA tehnologijom. Također se navodi kako drugi kineski službenici nisu bili spremni komentirati Fuove riječi, ali su otkrili da se radi na razvoju mRNA cjepiva.

”Cjepiva protiv mRNA razvijene u našoj zemlji takođe su ušle u fazu kliničkog ispitivanja”, rekao je službenik Wang Huaqing.

Miješanje cjepiva?

Stručnjaci kažu, a prenosi AP, da bi miješanje cjepiva ili sekvencijalna imunizacija mogla povećati efikasnost. Britanski istraživači proučavaju moguću kombinaciju Pfizer-BioNTech i tradicionalnog cjepiva AstraZeneca. Cjepiva koja su napravila dva državna proizvođača lijekova, Sinovac i Sinopharm, izvezena su u 22 zemlje, uključujući Meksiko, Tursku, Indoneziju, Mađarsku, Brazil i Tursku, navodi ministarstvo vanjskih poslova.

Istraživači u Brazilu utvrdili su da je efikasnost cjepiva Sinovac u prevenciji simptomatskih infekcija niža od 50,4%, blizu praga od 50% na kojem zdravstveni stručnjaci kažu da je cjepivo korisno. Za usporedbu, utvrđeno je da je cjepivo Pfizer-BioNTech djelotvorno 97%.

Zdravstveni stručnjaci kažu da se kineska cjepiva neće prodavati Sjedinjenim Državama, zapadnoj Europi i Japanu zbog složenosti postupka odobrenja.

Dobrobit

Glasnogovornik Sinovaca Liu Peicheng priznao je, navodi AP, da su pronađene različite razine efikasnosti, ali rekao je da to može biti posljedica starosti ljudi u studiji, soja virusa i drugih faktora.

On je također rekao da studije smatraju da bi zaštita ”mogla biti bolja” ako je vrijeme između cijepljenja duže od trenutnih 14 dana, ali nisu dale naznake da bi to moglo biti uobičajena praksa. Peking još nije odobrio nijedno strano cjepivo za upotrebu u Kini. Gao nije dao detalje o mogućim promjenama u strategiji, ali je kao mogućnost naveo mRNA.

”Svatko bi trebao uzeti u obzir dobrobit mRNA cjepiva za čovječanstvo”, rekao je Gao. ”Moramo ga pažljivo pratiti i ne zanemariti samo zato što već imamo nekoliko vrsta cjepiva.”