Home > BiH > Koliko je zaista skočila cijena kave u BiH?

Koliko je zaista skočila cijena kave u BiH?

Entitetski Zavod za statistiku Republike Srpske kaže da je cijena kilograma mljevene kave u maloprodaji za godinu dana porasla sa 16 na 18 maraka. Iako je cijena skočila, uvoz je tek neznatno smanjen.Trgovci ističu da domaći dobavljači imaju dovoljno zaliha kave

Bh. građani se konstantno bore sa poskupljenjima. Jedna od namirnica koju talas poskupljenja nije zaobišao je i kava. Svjetsko tržište kafe je u nestabilno, pa je cijena sirove kave u Bosni i Hercegovini od početka godine povećana za deset posto. Da li je to utjecalo na smanjenje potrošnje?“Naš najjači dobavljač, da ga ne reklamiram, nije digao cijene, pa nismo digli ni mi. Zaliha dobavljači, ti veliki grosisti imaju, ne moraju dizati cijene”, kaže vlasnik lanca marketa Milan Simić.

U udruženjima potrošača ističu da će poskupljenje sirove kave lančano dovesti i do drugih poskupljenja.No, koliko je kafa poskupjela najslikovitije pokazuje statistika. 2021. godine uvezli smo 22.000 tona kafe po cijeni od 97 miliona maraka, a samo godinu kasnije manju količinu, od 19.500 tona platili smo 142 miliona maraka“Kad kupiš i staviš nešto u korpu i platiš tek onda vidiš kolika je razlika između onog što si mogao kupiti prije pola godine a da ne govorimo godinu za istu količinu novca”, kaže za BHT1 predsjednik Udruge potrošača Zvono Bijeljina Jovan Vasilić.

Za građane je ovo još jedan u nizu udara na ionako tanak džep. Ipak, priznaju da će se kave teško odreći, čak i ako cijena dodatno poraste.

S druge strane, trgovci ističu da domaći dobavljači imaju dovoljno zaliha.“Logično da će to poskupljenje cijene kafe u prodavnicama i pržionicama gdje se najčešće ljudi i snabdijevaju dovesti do povećanja cijena u ugostiteljskim objektima, to je nešto što će biti ubuduće još jedno opterećenje”, stava je Vasilić.

Tokom prošle godine, najviše kave u BiH stiglo je iz Brazila, a zatim iz Indije, Italije, Vijetnama, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Gvineje.

https://youtu.be/CpUhq74dmTI

Fokus.ba