Koliko je sunčanje stvarno štetno za zdravlje

Foto: Šibenski portal/Ilustracija

Najviše vrijednosti UV indeksa se pojavljuju na ljeto, posebno od 12 do 14 h s visokom vrijednosti UV indeksa sat vremena prije i poslije.

Svi smo čuli da je UV indeks pokazatelj kolikog je tog dana sunčevo zračenje štetno i da bismo trebali izbjegavati izlaganje sunčevom svjetlu u razdobljima dana kad je UV indeks najviši.

Najviše vrijednosti UV indeksa se pojavljuju na ljeto, posebno od 12 do 14 h s visokom vrijednosti UV indeksa sat vremena prije i poslije. Za vrijednosti UV indeksa niže od 3 se općoj populaciji ne preporučuje nekakva posebna zaštita, ali fotoosjetljivi ljudi i mala djeca ipak trebaju stalnu zaštitu u obliku kreme za sunčanje ili lagane odjeće dugih rukava i nogavica.

UV indeks od 3 ili više zove na obaveznu zaštitu, dok UV indeks od 6 i više označava veoma visoku opasnost od UV zračenja. Zanimljivo je istaknuti da kod UV indeksa 8-10 djeca mogu dobiti opekline već nakon 10 minuta direktne izloženosti sunčevom svjetlu, a kod vrijednosti 10 ili više, djeca mogu dobiti opekline već nakon 5 minuta!

Bljesak.info