Home > BiH > Koliko je stranaca uzelo državljanstvo BiH

Koliko je stranaca uzelo državljanstvo BiH

Upravo zbog činjenice da je broj odlazaka iz BiH enorman, Raković smatra i da je brojka od 11.000 stranaca koji su dobili državljanstvo BiH zanemariva, da ne znači nikakav popravak, već da društvo i država u ovoj priči izvlače deblji kraj.

“Govori nam da društvo u demografskom smislu opada i mislim da se to vidi čak i na političkoj sceni, na snazi stanovništva da zahtijeva bilo kakve promjene u tim političkim kretanjima, a kamoli na ekonomskom planu, gdje imamo konstantan deficit stručne radne snage, a imamo i veliku nezaposlenost, koja potiče iz toga što je loša kvalifikacijska struktura nezaposlenih”, jasan je Raković. U sklopu ove priče moramo pomenuti i jednu stavku koja bi i te kako mogla da bude značajna u idućem periodu…

Naime, kako su “Nezavisne” pisale, zahvaljujući novom zakonu koji je stupio na snagu u Njemačkoj, državljani BiH koji žive u u toj državi i stekli su uvjete za dobijanje njemačkog državljanstva više se neće morati odricati bh. državljanstva. Za to je potrebno da BiH i Njemačka potpišu novi sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke, a ukoliko se to dogodi, nadležni procjenjuju da bi oko 30.000 bh. građana koji su morali da se odreknu državljanstva nakon odlaska u Njemačku mogli da traže nazad svoje papire.

Bljesak.info