Koliko će biti dječji dohodak u Federaciji?

Prava majki na području cijele Federacije uskoro bi trebala biti ujednačena, što do sada nije bio slučaj. Nakon Sarajeva, danas je i u Mostaru održana javna rasprava na temu novog Zakona o zaštiti obitelji s djecom, koji je u proceduri donošenja. 

Dodatak će rasti

“Danas sam ovdje u Mostaru u funkciji prezentatora Nacrta zakona o podršci obiteljima s djecom u Federaciji BiH. Prije svega moram naglasiti da su javne rasprave tek počele. Jučer u Sarajevu, danas u Mostaru, a u narednih nekoliko dana će biti u Tuzli, Zenici i Bihaću. Tek nakon toga ćemo moći sublimirati sve preporuke I komentare na predložena zakonska rješenja.

Dosadašnje zamjerke ponajviše su se odnosile na uvjete za ostvarivanje prava koja su predviđena ovim zakonskim rješenjem, tako da ćemo u dogledno vrijeme, nakon javnih rasprava, vjerojatno morati još jednom sa županijama razgovarati o uvjetima koji su trenutačno stavljeni u zakon za ostvarivanje prava na dječji dodatak i novčanu pomoć nezaposlenim rodiljama”, kazao je pomoćnik ministra  iz oblasti socijalne i dječije zaštite Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Miroslav Jurešić. 

Upitan koji su to uvjeti, čije ukidanje traže roditelji, Jurešić je kazao da su to uvjeti koji se odnose na prihode i imovinu obitelji, gdje su mišljenja da bi neke pragove trebalo smanjiti, a neke uvjete u potpunosti izbaciti. Na naš upit u kojoj je županiji trenutačno majkama i djeci najgore, Jurešić je kazao da je na taj način teško kvalificirati stvari, te da ne možemo reći da je rodiljama u bilo kojoj županiji dobro.

“Naravno, postoje razlike. Najbolja su primanja u Sarajevskoj županiji, jer je to ekonomski najjača županija, dok su najslabija primanja u ruralnijim županijama – recimo Unsko-sanskoj, Zapadnohercegovačkoj. Tu su primanja niža u odnosu na ono što bi se trebalo isplaćivati”, dodao je Jurešić. Kada je pak u pitanju visina dječjeg dodatka, i hoće li se on podizati, a što su također bile neke primjedbe – Jurešić je kazao da hoće, odnosno da je to predviđeno. 


“Mi smo napravili analizu za proteklih sedam godina, prosječan dječji dodatak u Federaciji je bio 26 maraka. Ako se usvoji zakon u ovom obliku taj će dječji dodatak biti 54 marke, s tendencijom da se svake godine povećava, zato što je vezan za promjenjivu osnovicu, tj. za prosječnu plaću koja raste iz godine u godinu”, zaključio je Jurešić.

Na raspravi su sudjelovali predstavnici županijskih ministarstava zdravstva. 

K.Perić/hercegovina.info