Home > BiH > Kod Tomislavgrada pokradeni vrijedni arheološki predmeti

Kod Tomislavgrada pokradeni vrijedni arheološki predmeti

Postoji mogućnost da su traženi predmeti koji potječu iz rimskog razdoblja i od neprocjenjive su vrijednosti za duvanjsku kulturnu baštinu.

Obilaskom više povijesnih lokacija na području Šuice pored Tomislavgrada mještani ovog mjesta, uz nazočnosti kustosa Franjevačkog muzeju u Tomislavgradu Stipana Dilbera, uočili su da je na nekima od njih u posljednje vrijeme vršeno ilegalno iskapanje pomoću detektora metala. Poznavatelj povijesnih prilika ovog mjesta Stipe Zrno iz Šuice kazao je Feni da se u povijesnim zapisima ovog kraja na prostoru Šujičkog polja nalazi tzv. Rimski most koji potječe iz prvog stoljeća nakon što su ovdašnjim prostorima zavladali Rimljani, što znači da je star oko 2000 godina.

Strateški važno područje “Područje naselja Šuica bilo je tada strateški važno, jer je ovim dijelom BiH vodio put iz Salone (današnji Solin kod Splita) prema unutrašnjosti rimske provincije Dalmacije”, kazao je Zrno. Uz navedene, Zrno je kao važnije lokalitete naveo i kulu Stržanj, šesterokutnu-gradinu iz rimskog vremena koja je služila najvjerojatnije za rimske vojnike koji su čuvali cestu koja prolazi kroz ovaj kraj te lokalitet Crkvina u Bogdašiću kao ostatke staro kršćanske bazilike i Ilirskog naselja. Zbog tih povijesnih lokaliteta, kaže kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber, Šuica je jako interesantna za arheologe te je u potpunosti neistražen prostor. “U zadnje dvije godine mještani Šuice rade na popularizaciji arheoloških lokaliteta ovog mjesta i spomenika povijesno-kulturne baštine radi proširenja njihove turističke ponude, zbog čega smo ovih dana obišli više lokacija od povijesnog značaja.

Naravno da smo ostali zatečeni kad smo vidjeli da su na prostoru Šujičkog polja gdje se nalazi Rimski most, vršena ilegalna iskapanja gdje je korišten detektor metala”, govori Dilber. Predmeti iz rimskog razdoblja Kako ističe, postoji mogućnost da su traženi predmeti koji potječu iz rimskog razdoblja i od neprocjenjive su vrijednosti za duvanjsku kulturnu baštinu. Ovim činom, napominje kustos, urađena je devastacija lokaliteta te je uništena kulturno-povijesna baština, a pronađeni predmeti vjerojatno su bili namijenjeni ilegalnom tržištu. O devastiranju povijesnih lokaliteta odmah je informirana i Policijska postaja Tomislavgrad čiji su djelatnici izašli na lice mjesta te izvršili očevid zbog postojanja osnovane sumnje da je nepoznati počinitelj ili više njih počinio kazneno djelo “nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje spomenika kulture”. Kustos je također potvrdio da će uskoro krenuti istraživanja na spomenutim lokacijama, kazavši kako je nešto novaca osigurano iz županijskog proračuna.

Bljesak.info