Kantonalno tužiteljstvo K10 Livno: Protiv dvije osobe radi neovlaštene proizvodnje opojnih droga određen jednomjesečni pritvor

Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 Livno, Općinski sud u Livnu je  29. kolovoza 2019. godine, osumnjičenom I.Š. rođenom 1993. godine u Tomislavgradu i M.K. rođenom 1986. godine u Tomislavgradu, gdje su i nastanjeni, odredio jednomjesečni pritvor radi postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz članka 238. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su na lokalitetu Knežine Drage, Seget, općina Tomislavgrad, tijekom 2019. godine, neovlašteno zasadili i uzgojili sedam sadnica koje svojim izgledom podsjećaju na indijsku konoplju, a isti su dana 27. kolovoza, prilikom provođenja operativne akcije, od strane djelatnika PU Tomislavgrad, zatečeni u obilasku nasada, nakon čega su lišeni slobode.  

Nakon provedene kriminalističke obrade, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni su predani na daljnje nadležno postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Kantona 10 u Livnu, te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenih, postupajući Kantonalni tužitelj, Općinskom sudu u Livnu, podnio prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Nakon održanog ročišta, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, odnosno zbog razloga opisanih u članku 146. stavak 1. točka a) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, postupajući sudac Općinskog suda u Livno, protiv osumnjičenih je odredio mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana.

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenih je u tijeku.

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“