Kakva nam je budućnost?

IZVORNI TEKST

Poslao čitatelj.

“Ne tice te se, nemoj citati. Kao mlada osoba postavljam sebi logicno pitanje. Kakva nam je buducnost? Mozemo stvarati ideje, ali ih ne mozemo realizovati, jer je situacija losa, ali ne samo sada, vec je 30.-ak godina tako. Razmisljanje o djeci je nerealno, jer ako cemo ih imati samo da ih imamo, a ne mozemo im obezbjediti sve sto je neophodno, onda nema smisla cak ni misliti o njima.

Trebamo li ih imati, pa poslje traziti da nam drugi pomazu novcano kako bi ih prehranili, jer mi nismo u mogucnosti da im pruzimo potrebno? Nemojte lagati i govoriti ako ima za jedno djete da ima i za vise njih. Sada cu vam tu laz srusiti sa protupitanjem. Kada kupujete hranu nikada ne kupite kolicinski isto samo za vas, i kada npr. zivite sa muzem. Koliko je tek onda potrebno para ako se ima jedno ili vise djece? Treba vise hrane, vise je potrosnje struje, vode, odjece, a sve to se placa, a da bi platili morate biti zaposleni, a ako ste zaposleni trebate primati redovnu i dovoljno veliku platu koja moze pokrivati sve troskove.

Ima li negdje radno mjesto koje to pruza? Odrasli mogu preskociti koji obrok i na to smo vec navikli. Mozemo pojesti najlosiju hranu, ali mogu li tako djeca? Treba li im dati pastete i salame, pa da na tome odrastaju? Kakav odgovor sada imate? Kako obezbjediti krov nad glavom? Podici kredit, trpiti sav moguci teror na poslu, biti vezan za robovlasnistvo, jer obaveze se moraju placati? Ne vrijedi traziti druga radna mjesta, jer ogromna vecina su takvi, izrabljivaci. Zelja za stanom isto uzaludna. I, prestanite vise sa sminkanjem stvarnosti govoreci lazi da posla ima na sve strane.

Poslovi za koje cemo biti placeni sa 600-700 maraka i na kraju ne mozemo dva racuna od toga platiti? Raditi po cijele dane, a nemati para za posten obrok?Zasto onda radimo? Samo za racune?! Poslovi gdje odradimo probni, a koji nam ne plate, i jos nas na kraju sutnu? Na to mislite? Zato ja i izbjegavam probni rad. Mozemo biti obrazovani, ali malo kome to vrijedi, jer vecinom se sretnemo na starom dobrom mjestu, birou za zaposljavanje. Kakvu prespektivu imamo? Jesmo li postali taoci neprihvatljivog zivota? Svi traze da redovno ispunjavamo svoje obaveze, a niko se ne pita kako da platimo? Sta hocete vise od nas? Strogocu i nerazumjevanje dokazuju na djelima, pa se npr. struja iskljuci za mala dugovanja.

Pretpostavljam da isto postupaju i kada je voda u pitanju? Kada nam kasni plata niko nece cekati da nam se isplati, vec svi kazu morate ispuniti svoje obaveze. Kad vec moramo, onda zasto ne bi svakom poslodavcu koji ne isplacuje redovno isle velike kamate na cekanje zaradjenog? Da mora isplatiti dvije za cekanje jedne plate? Da njemu idu svi nasi racuni, pa neka on to odmah rjesava? Tada sigurno ne bi kasnili sa isplatama. Cjene hrane su nevjerovatno velike, pa 3. obroka dnevno idu na listu zelja… Zalosno. Da li iko ima razumjevanje za gradjane? Da li iko radi bilo sta da nam se pomogne i olaksa? Ne trebaju nas zanimati njihova prepucavanja koja nam pustaju na televiziji. Zasto bi nas bilo briga sta jedni drugima govore? Da li ce nam interesovanje za takve teme otvoriti radna mjesta? Hocemo li imati vece plate? Zasto bi iko od nas branio bilo koga od njih, bilo ciju stranu? Ko istinski i bez sopstvene koristi brani nas i nase interese? Ne treba nas zanimati kako je u drugim zemljama. Ne trebamo slusati price da sada nigdje nije dobro, jer kada je u drugim zemljama bilo dobro o tome niko nije pricao. Nisu zato, jer bi onda i mi trazili dobro. Ne trebaju nas interesovati price da ce za 5. – 10. ili vise godina plate biti vece, jer ako i budu tada ce i sve drugo poskupiti, pa onda dodjemo na isto, a i ne moze niko cekati da se tada plate povecaju, jer danas treba jesti, danas se trebaju platiti obaveze, a ne za nekoliko godina. Kada gradjani na izborima bilo kome od vas poklone glas poklonili su vam sansu da se dokazujete na djelima, a ne da prenosite price kako je svugdje ista situacija.

Tudje nas ne zanima. Hocemo li biti manje gladni ako znamo da je i drugdje tesko? Za vas se glasa da budemo napredniji od drugih, a ne da se mozemo porediti sa tudjom, losom situacijom. Uzimajte dobre primjere iz drugih zemalja, primjere na koje cemo se ugledati i zbog njih napredovati. To ne zelite? Zanimaju nas sa glupostima putem medija samo da se ne bi pricalo o temama vaznih za nas. Ne trebaju nas zanimati ni emisije u kojima se, vjerujem prikazuje namjesteno blagostanje i uspjeh porodica koje su od nicega, sa 5. maraka stvorili dobar zivot, jer je to nemoguce! Ne trebaju nas zanimati putevi, jer gladni ne mogu jesti puteve, a jos manje mogu putovati. Dajte nam tvornice hocemo da radimo! Ko je tu kriv? Ipak vi koji nosite etiketu sa cjenom. Jeftini ste. Kada je akcija? Onda kada nemate para ni za kilo brasno da kupite? Prodajete se za mrvice, sram vas bilo! Krivi su i oni koji se prodaju za vise od mrva. Krivi ste i vi koji ste dupe zaljepili za komfor i cekate druge da umjesto vas djeluju. Nemate ni obraza ni stida. Nisam u nicijoj stranci i ne branim nikoga, jer za mene su svi isti. Po svemu se moze zakljuciti da su mnogi gradjani postali opozicija opoziciji i vlasti, a to govori koliko je svijeta razocarano u sve. 30.-ak godina se nalazimo na Titaniku i nikako da predjemo na siguran brod. Da li ce se nasa buducnost nastaviti na Titaniku? Na sve tri strane skoro svim gradjanima je isto, jer svi sadrze gladne ljude, pa vi vidite da li ima smisla da se medjusobno svadjate, i da li svadje donose korisne rezultate za vas napredak. Neki kazu ako nam nije dobro da se preselimo tamo gdje je bolje. Zasto bi isli? Za koga je onda ova zemlja ako nije za nas? Dragi Boze, imaj barem Ti milosti, jer ljudi je nemaju.”