KAKVA KORONA: Bolesti srca i krvnih žila u BiH i dalje ubojica broj jedan

U Mostaru je danas, dvadesetu godinu zaredom obilježen 29. rujan – Svjetski dan srca.

“Svjetska srčana federacija i Svjetska zdravstvena organizacija već je 20 godina u žižu svjetske javnosti stavila određene problem u kardiovaskularnoj patologiji, to su bolesti srca i krvnih žila, koje su ubojica broj jedan suvremenog svijeta, Bez obzira i na koronavirus, maligne bolesti, zarazne bolesti, vodeći uzrok smrtnosti su bolesti srca i krvnih žila”, kazao je dr. Emir Fazlibegović dodavši da je u cilju sprječavanja bolesti srca i krvnih sudova bitna prevencija.

U tom kontekstu pročitao je par rečenica sa letaka – upotrijebi srce da jedeš zdravo, upotrijebi srce da piješ umjereno… Upotrijebi srce da budeš aktivniji, upotrijebi srce da budeš aktivniji. Šećerna bolest, povišen pritisak, glavni su čimbenici rizika, na koje možemo utjecati, ako slijedimo navedene preporuke.

Dani srca obilježavaju se cijeli tjedan u Mostaru. Inače, u BiH su bolesti srca i krvnih žila na prvom mjestu. Približava joj se velikom brzinom smrtnost i od malignih bolesti. Ohrabruje činjenica da se broj pušača smanjuje, da ljudi srednjih godina prestaju pušiti, no mladi počinju rano pušiti. 

hercegovina.info