Kako trgovci varaju na popustima, čak i pogrešno obračunavaju popuste

Neisticanje cijena odnosno nepravilno isticanje cijena, kao i istovremeno oglašavanje različitih posebnih tipova prodaje za iste proizvode samo su neke od nepravilnosti koje su tijekom ljetnog sezonskog sniženja inspektori Državnog inspektorata u Hrvatskoj zatekli tijekom nadzora brojnih trgovina, piše novac.jutarnji.hr.

Kako su pojasnili iz ove institucije, u razdoblju od 1. do 15. srpnja zaposlenici Inspektorata obavili su sve skupa 223 inspekcijska nadzora, tijekom kojih je otkriveno ukupno 39 prekršaja, a usto je zatečeno i nekoliko trgovaca koji su sa sezonskim sniženjima započeli prije zakonom definiranih rokova (ljetno sezonsko sniženje počinje 1. srpnja i može trajati najviše 60 dana), a najgore nepravilnosti odnosile su se na zavaravanje potrošača u pogledu cijena i načina kako su one izračunate.

– Pojedini prekršaji otklonjeni su tijekom inspekcijskog nadzora te se zbog toga smatraju neprocesuiranim, odnosno za te prekršaje tržišni inspektor neće podnositi optužni prijedlog niti izdati prekršajni nalog. Za sve će ostale utvrđene prekršaje protiv počinitelja biti poduzete zakonom propisane prekršajne mjere, odnosno podnijet će se optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu ili će se izdati prekršajni nalog – poručili su iz Inspektorata.

Obzirom da brojni građani BiH često odlaze u shoping u Hrvatsku, osobito tijekom sniženja, trebali bi biti posebno oprezni prilikom takve kupovine.