Kako se kreću cijene osnovnih namirnica u Livnu i što kupci kažu o tome?

Posljednjih dana obišli smo trgovačke lance u Livnu. Onoliko koliko smo mogli vidjeti, kupaca je manje nego prije, a košarice su napola pune. S ciljem ne govorimo “napola prazne” da barem na neki način ublažimo ovu sliku. U nastavku članka možete vidjeti cijene nekih osnovnih namirnica u Livnu, ali i komentare i mišljenje kupaca s kojima smo razgovarali.

Koji je uzrok smanjene potrošnje?

U zadnje vrijeme bombardirani smo raznim medijskim natpisima o poskupljenju hrane u BiH. Da bi preživjeli građani kupuju sve manje i nekvalitetnije. Sindikalna potrošačka košarica, koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za siječanj, iznosi 2044,23 KM i za 180,76 KM skuplja je od potrošačke košarice za prethodni mjesec. Svako poskupljenje dodatni je udarac na ionako slabe kućne proračune.

Poskupjela su jaja, a moguće je i dodatno poskupljenje piletine

Jedna od važnijih životnih namirnica koja je početkom godine dobila novu cijenu je jestivo ulje, a sada se očekuju nove, više cijene piletine i jaja, ali i drugih vrsta mesa o čemu smo nedavno pisali. Peradari u BiH objašnjavaju da su se morali opredijeliti na ovaj potez iz dvaju razloga. Prvi je što su skočile cijene stočne hrane na svjetskim burzama, a drugi što nisu dobili pomoć od države.

Odgovara li prosječna plaća u FBiH ovakvim standardima?

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za studeni 2020. iznosila je 966 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i viša je za 5 KM od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 47,25%. Prilikom izrade košarice u obzir se uzela prosječna plaća isplaćena u FBiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta.

Ovakve su cijene u Livnu

Ako pak poželite unijeti nešto više zdravih vitamina i ugljikohidrata za cijene voća i povrća morat ćete izdvojiti u prosjeku 2 KM/kg

Budući da različite dobne skupine imaju drugačije potrebe, razumno je i da se košarice, ali i proizvodi na koje najviše troše razlikuju. Stoga smo pitali par kupaca različitih dobnih skupina jesu li za njih osnovni proizvodi preskupi, na što najviše troše novac i koliko u prosjeku potroše?

N.N. 18 godina

“Mislim kako osnovni proizvodi mogu stati u budžet, ali ako usporedimo cijene i prihode s drugim dobrostojećim zemljama mogu reći da su neke stvari u BiH preskupe. Novac najčešće trošim na higijenske proizvode i cigarete. Mjesečno za to izdvojim nekih 70 KM.”

N.N. 27 godina

“Smatram da su cijene osnovnih proizvoda još uvijek prihvatljive. Novac najčešće trošim na namirnice i dječje potrepštine. Ako baš nabavljam za kuću onda za jednu kupovinu potrošim do 150 KM.”

N.N. 32 godine

“Osnovne namirnice i dalje nekako mogu ući u normalan budžet, ali neke stvari poput ulja i mlijeka čije su cijene skočile smatram previsokim za naše standarde. Po meni su najskuplji higijenski proizvodi jer na maloj količini ode jako puno novca. Najviše potrošim baš na dezodoranse, gelove, losione nakon brijanja, šampone i slično.”

N.N. 56 godina

“Osnovni proizvodi su nešto što svatko mora imati bez obzira na cijenu, ali da su skupi, jesu. U prosjeku potrošim 100 KM tjedno, a od toga polovina odlazi na svakodnevne potrepštine. Najčešće trošim na namirnice i higijenu.”

N.N. 72 godine

“A što da vam kažem, moja mirovina je koliko toliko i dobra. Najviše trošim na hranu, ako baš svega nestane treba mi 100 KM  za nekih tjedan dana jer supruga i ja živimo sami. Krpamo od mjeseca do mjeseca, ali opet je dobro hvala Bogu.”

Razgovarajući s kupcima možemo zaključiti da su im najskuplje higijenske potrepštine. Što se tiče osnovnih namirnica većinom se slažu da su cijene skočile, ali da i dalje nekako nisu previsoke.

Ako želite podijeliti svoje mišljenje ili iskustvo u vezi s ovom temom možete to učiniti putem naše Facebook stranice Livnovine.

M.K./LivNOvine