Kako je uvezen otpad u Bosansko Grahovo i Drvar? Oglasila se i resorna ministrica Đapo

Federalno ministarstvo okoliša i turizma priopćilo je da je u skladu sa svojim nadležnostima izdalo dozvolu za uvoz neopasnog otpada, nakon što je objavljena informacija da je tvrtka Krom reciklaža d.o.o. Drvar odložila otpad u krugu bivše firme Borac u Bosanskom Grahovu.

“Operater Krom reciklaža d.o.o. Drvar bio je obavezan da neopasni otpad, odnosno sirovinu, odveze u kompaniju u kojoj bi odmah bila reciklirana, odnosno proizvedena sirovina ili gotov proizvod koji će biti plasiran na domaće ili inozemno tržište. Ova tvrtka je, u procesu dobivanja dozvole, dostavila kompletnu dokumentaciju koja je propisana zakonom i uključuje potpisanu i ovjerenu izjavu da će uvezeni otpad biti korišten za reciklažu, te da neće biti odlagan nigdje na području Federacije BiH”, priopćeno je.

z Federalnog ministarstva okoliša i turizma napominju da je Kanton 10 kompaniji Krom reciklaža d.o.o. Drvar izdao dozvolu za upravljanje otpadom, te da su nadležno kantonalno ministarstvo i inspekcija dužni da vrše kontrolu odlaganja otpada.

Resorno ministarstvo je odmah po saznanju iz medija obavijestilo Federalnu upravu za inspekcijske poslove i zatražilo da hitno reagira i utvrdi da li je riječ o opasnom ili neopasnom otpadu, te da li je otpad lagerovan u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Prema pisanju Srne sedam šlepera tekstilnog otpada iz Italije, identičnog onom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, istovaren je i u krugu nekadašnje fabrike Grmeč u Drvaru.

Načelnica općine Drvar Dušica Runić rekla je ranije da je u Drvar u posljednja 24 sata dovezen otpad nepoznatog porijekla na prostoru nekadašnje Panelke, koja je u krugu nekadašnjeg Grmeča, i da je s tim u vezi općtina poduzela sve neophodne zakonske korake kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj nesavjesni čin.

Tri šlepera otpada koji je stigao iz Italije istovareno je u bivšu tvornicu obuće Borac u samom centru Bosanskog Gragova, a neutvrđena količina otpada nalazi se i na lokalnoj deponiji Korita.

Stanovnici Bosanskog Grahova blokirali su danas putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj u znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.