Kako je protekla turistička sezona u Livnu

Zbog dobro poznate situacije puno toga je bilo i još uvijek je nestabilno.

Poljoprivreda, gospodarstvo i turizam našli su se u klimavom položaju zbog zatvorenih granica i brojnih restrikcija. Ipak, u Livnu stvari nisu izgledale tako loše. Iako se radi o malenom gradu, njegove prirodne ljepote ove godine doživjele su puni sjaj.

Razgovarali smo sa Stur.ba_canoe_and_birdwatching, Continental Adventure i Kayak Sturba. U nastavku donosimo njihovo viđenje ovogodišnje ljetne sezone.

Stur.ba_canoe_and_birdwatching

Iznimno smo zadovoljni sezonom, pogotovo kad se uzme u obzir da nam je ovo prva sezona pa nismo ni sami bili sigurni čto očekivati, a usto smo ‘pogodili’ godinu korone.

Iako smo očekivali da će većina gostiju biti stranci ili nasi iseljenici, takvi su gosti zbog situacije s granicama izostali, ali nas iznimno veseli što se pokazalo da i među lokalcima ima jako puno zainteresiranih za ovakav vid turizma. Skoro svi naši gosti u prvom dijelu sezone bili su domaći stanovnici, a zadnja dva mjeseca smo imali i mnogo turista iz drugih dijelova BiH, posebno iz Sarajeva.

To nas također jako veseli, jer smo, skupa s ostalim turističkim organizacijama iz Livna, doprinijeli tome da naš grad postane popularna destinacija, pa smo čak imali i nekoliko situacija gdje su gosti produžili svoj boravak u gradu za jednu noc kako bi mogli doći i na kanu safari, što automatski donosi korist i ugostiteljima, trgovcima i slično. Sveukupno smo ove sezone imali oko 500 ljudi.

Continental Adventure

Ova sezona je bila naša najbolja sezona. Nismo imali niti jednog stranog turista, ali zato smo imali sveukupno oko 1.000 domaćih posljetitelja.

Jedini stranci koji su nam došli na izlet su bili novinar i fotografkinja New York Times-a. Tako da smo više nego zadovoljni. Uspješnoj sezoni nam je uvelike pridonijela platforma Odmori u BiH, koja radi odličan posao u promoviranju domaćih destinacija.

O tome koliko su naši gosti bili oduševljeni govori i sama činjenica da su neki dolazili po 2. put na naš izlet.

Kayak Sturba

Tim Kayak-Sturba je grupa studenata entuzijasta s ciljem napretka i razvoja turizma u gradu Livnu.

Sezona je protekla okej s obzirom da smo bili suočeni s globalnom krizom uzrokovanom Covid-19.

Zadovoljni smo, jer smo pokrenuli nešto novo u našem gradu i što smo dio priče grada Livno i razvoja njegovog turizma.

Posjetitelji su bili više nego oduševljeni. Vjerujemo da bi broj bio veći da nije bila ovakva situacija. Većina posjetitelja je dolazila iz nekog drugog grada i države što nas je pozitivno iznenadilo. Vjerujemo kako će se Kayak-Sturba razvijati u pozitivnom smjeru i nastaviti biti dio priče grada Livno.

Nadamo se da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih lijepih i pozitivnih priča iz našega grada. Zahvaljujemo se našim sugovornicima što su pristali na razgovor za Livnovine i želimo im da svaka iduća sezona bude još bolja i uspješnija.

M.K./Livnovine