Home > BiH > Kako je planirana operacija Ljeto-95: Zbog tajnosti nismo vodili bilješke, a Šušak je potom nazvao Tuđmana

Kako je planirana operacija Ljeto-95: Zbog tajnosti nismo vodili bilješke, a Šušak je potom nazvao Tuđmana

Rahim Ademi, general čije su zasluge u Domovinskom ratu često nepravedno osporavane i minorizirane, izdao je prošle godine svoje memoare i detaljno opisao devet vojnih operacija u kojima je sudjelovao, koje je planirao i vodio. “Samo istina – ratni dnevnik generala Hrvatske vojske”, odnosi i dotad nepoznate detalje operacije Ljeto-95, koja je prethodila Oluji. Akcija je počela 25. srpnja, no za nju je Ademi doznao 10 dana ranije.

“Ujutro 15. srpnja 1995., nešto prije 8 sati, u zapovjedništvo Operativne grupe Livno u Gornjim Rujanima došao je general Gotovina, a dočekali smo ga Korade i ja. Izvijestio nas je da Krstičević neće doći jer je na odmoru, a dok smo ispijali jutarnju kavu, priopćio nam je da će po nas doći helikopter i odvesti nas na sastanak s ministrom obrane Gojkom Šuškom, koji će se održati u njegovoj kući u Širokom Brijegu. Točno u 8 sati uputili smo se pješice prema helidromu ispred zapovjedništva, gdje nas je već čekao helikopter”, piše Ademi u knjizi. Navodi da ih je u kući, osim Šuška, dočekala njegova supruga Đurđa, ali bili su tamo i ministar obrane Herceg-Bosne Vladimir Šoljić, general bojnik Ante Gotovina, stožerni brigadir Ivan Korade, brigadir Ljubo Ćesić Rojs… Ministar Šušak otvorio je sastanak rekavši da se zbog tajnosti ne vode bilješke.

“Gospodo časnici, dragi prijatelju Šoljiću, došlo je strateško vrijeme i trenutak za oslobođenje Bosanskog Grahova i Glamoča. Ovu priliku ne smijemo propustiti, posebno nakon veličanstvene pobjede u operaciji Skok-2. Pozvao sam vas ovamo da vam priopćim tu odluku, jer u vas imam potpuno povjerenje i siguran sam da ćete taj zadatak realizirati”, rekao im je Šušak. Tada je pred njima nazvao predsjednika Franju Tuđmana i rekao mu da im je priopćio odluku.