Kako je otkriven praslon u Tomislavgradu?

Vinko Ljubas Jablan zaljubljenik u minerale i arheološka nalazišta još 15. kolovoza 2011. godine pronašao je nešto što po izgledu i težini nije sličilo na mineralošku formu. Formirano je povjerenstvo i provedena su ispitivanja u Beču.

S obzirom na to da u BiH nema paleontologa, duvanjskim nalazištem godinama se bavi dr. sc. Jadranka Mauch Lendradić. Nije bila posebno euforična kad je prvi put čula za ostatke iz duvanjskog kamenoloma u Cebari, no kad je došla u društvu Jakova Radovčića iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja vidjela je pliocenski zoološki vrt.

Za vrijeme pliocena Duvanjsko polje nije izgledalo ni približno onome kako danas izgleda. Bilo je dva do tri stupnja toplije, rasle su drugačije biljke, živjele drugačije životinje, piše RTV Herceg-Bosne.

Godine 2019. u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu otvorena je izložba ”Duvanjski praslon – div iz pretpovijesti” koja sadrži paleontološku zbirku i 3D prikaz praslona. Samo u prošloj 2022. godini ovaj postav vidjelo je 3.000 ljudi.

Zahvaljujući ostacima praslona koji su pronađeni u selu Cebara, Tomislavgrad se nalazi globalnoj paleontološkoj mapi, uz Pakistan i München. Gledajući iz današnje perspektive možemo kazati kako je i taj iz Münchena možda Duvnjak.

(www.jabuka.tv)