Kako je Hercegbosanska županija dobila umjetno disanje – humani respirator Livnjaka

Na odluku o karanteni županije reagiralo je političko Sarajevo i počelo optuživati Livno i Županiju za pokušaj separatizma! Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, prvi bošnjački član predsjedništva Šefik Džaferović (drugi je Komšić) i premijer Federacije Fadil Novalić su u roku par sati počeli priviđati ‘bijele miševe’ i pokušaj nastanka paradržave. Ono što je posebno interesantno je kako je ova cijela priča u Hrvatskoj prošla tako neprimijećeno. 

Hercegbosanska županija deseta je i prostorno najveća od ukupno deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Županija je to s većinski hrvatskim stanovništvom pa je tako i samo središte županije, grad Livno, drugi grad po broju Hrvata u BiH, odmah iza Mostara. 

Piše: Matija Barać, Dnevnik.ba

Iako najveća prostorno, Županija je to koja je najčešće u debelom zapećku kad je u pitanju razmišljanje i odlučivanje na najvišim razinama vlasti u službenom Sarajevu. P

posebno se sve to ogleda u ovo doba pandemije korona virusa kad smo (županija) čak optuženi za ‘maštanje o paradržavnim teritorijima’ i separatizmu kojem bi pozavidjela i Katalonija. Naime, ova županija je i dalje bez ijednog registriranog slučaja zaraze korona virusom, što je odlična stvar, ipak, manje dobra stvar je što je u ovoj županiji zdravstvo na najnižim granama. 

Godinama sve razine vlasti u BiH nisu ulagali dovoljno pa je tako Županijska bolnica ‘Fra Mihovil Sučić’ u potpunosti nepripremljena za nadolazeću epidemiju, sa samo dva respiratora i s desetak  zaštitnih odijela za doktore i sestre. Svjesni su toga bili i Vlada županije pa su nizom strogih mjera pokušali uvesti apsolutnu samoizolaciju. Potpuna zabrana kretanja mlađima od 18 i starijim od 65, pa policijski sat od 18 do 5h, sve je to, uz zaista odgovorno stanovništvo, držalo i dalje drži bez ijednog slučaja zaraze. I kad su županijske vlasti pomislile ‘to je to’, i ‘idemo se još malo osigurati’ i kad su na preporuku struke odlučili zabraniti nesmetano kretanje ostalih državljana BiH kroz županiju pokušavajući se još dodatno osigurati od zaraze… doživjeli su hladan tuš iz službenog Sarajeva. 

Na odluku o karanteni županije reagiralo je političko Sarajevo i počelo optuživati Livno i Županiju za pokušaj separatizma! Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, prvi bošnjački član predsjedništva Šefik Džaferović (drugi je Komšić) i premijer Federacije Fadil Novalić su u roku par sati počeli priviđati ‘bijele miševe’ i pokušaj nastanka paradržave. Ono što je posebno interesantno je kako je ova cijela priča u Hrvatskoj prošla tako neprimijećeno. 

Separatizam, paradržava, prijetnje tužbama, sve bi to u nekim drugim vremenima vrištalo s naslovnica. No ovako je prošlo neprimijećeno a pomogao je tome i potez povlačenja odluke o samoizolaciji županije. Posebno zanimljivo je to da u tom istom trenu Hrvatska uvodi zabranu kretanja dalje od svog mjesta prebivališta a direktor Civilne zaštite Federacije daje izjave kako se razmišlja o ‘zatvaranju’ gradova i županija. U tom istom potezu napravljenom od strane Hercegbosanske županije Sarajevo je vidjelo stvaranje paradržave!? 

No, da nam nije samo Sarajevo krivo govori i podatak da ni nakon gotovo godinu i pol dana nakon izbora vlast nije formirana. I dalje je Vlada koju čine HDZ BiH sa svojim partnerima Srbima i Bošnjacima u tehničkom mandatu i zapravo bez pravog legitimiteta. E sad, da apsurd bude veći, glavni razlog neformiranja vlasti je sukob unutar županijskih struktura HDZ-a BiH. Stvar se lomi na relaciji Livno – Tomislavgrad gdje i jedni i drugi misle da baš njihov kadar treba biti premijer Županije. 

I sve bi to bilo donekle podnošljivo da nije došla Korona a županija radi najsitnijih prepucavanja unutar jedne stranke(!?) nema proračun donesen za ovu godinu… a korona dolazi… a bolnica opremljena za maksimalno vađenje krajnika a ne globalnu pandemiju. Tako je premijer iz Livna morao proglasiti stanje prirodne nesreće pa je u toj situaciji mogao zapovjediti ministru financija iz Tomislavgrad da dostavi proračun pa ćemo tako čini se ipak imati proračun. 

Ipak da ne bude sve tako crno, na našu tešku kliničku sliku našao se jedan respirator… onaj humanitarni. Potaknuti vapajima doktora, sestara te drugih građana Livna koji znaju loše stanje livanjske bolnice odazvali su se oni koji na kraju uvijek izvuku stvar, ‘mali ljudi’. Obični Livnjak koji sada većinom živi na stranoj adresi, najčešće onoj Njemačkoj.

Tri momka s njemačkom adresom pokrenuli su grupu na Facebooku ‘Pomoć bolnici u Livnu’. Grupa je u roku od par sati pokrenula pravu lavinu dobrote. Prvi od slavnih Livnjaka javio se Zlatko Dalić, zatim Mate Rimac, pa Anica i Robert Kovač i svi su u pomogli. Zlatko i Kovači velikim novčanim donacijama a Mate se neprestano javlja u grupu i izvještava kako ide njegovo lobiranje kod brojnih njegovih poslovnih kontakta diljem svijeta… i sve to kako bi se pomoglo livanjskoj bolnici. 

Fun fact… Livno je i bivšoj Jugoslaviji imalo veću dijasporu od cijele Crne Gore a tako je i sada. Grad je ovo čiji stanovnici čine još bar 3 Livna izvan Livna diljem Europe i svijeta. I sad zamislite kad je ta dijaspora krenula s novčanim prilozima za bolnicu… za 24 sata po nekim saznanjima skupilo se gotovo stotinu  tisuća eura. Pripomogli su tu i pojedini livanjski privrednici a i lokalno stanovništvo potaknuto dijasporom uključilo se val dobrote! Tako je Hercegbosanska županija dobila umjetno disanje… humanitarni respirator naših Livnjaka… ‘malih ljudi’ velikog srca nikad ne zakaže!

Dnevnik.ba