Kako izgleda Mariov posao u Rimac automobilima

Mario Jerković zaposlen je kao software developer u Rimac automobilima. Završio je Fakultet telematike na Sveučilištu u Rijeci, gdje je, kako kaže, potaknut jednim cool projektom potpuno iznenada odlučio da bi se volio opredijeliti za front end developera.

– Na fakultetu sam stekao neko bazično znanje o programiranju, a sve ostalo po pitanju developmenta naučio sam samostalno kroz brdo projekata i nebrojene sate čitanja i proučavanja. Smatram da je to ono što, neovisno o školovanju, titulama ili plaći, svaki developer treba primjenjivati i ono što svakom od nas omogućuje da budemo relevantni i dobri u svom poslu kako vrijeme prolazi. To je ujedno i moj odgovor na pitanje kako provodim slobodno vrijeme; bavim se developmentom.

Strahuješ li da će umjetna inteligencija i razvoj tehnologije smanjiti potrebu za developerima?

Daleko smo od generalnog AI-a koji može rješavati sve stvarne probleme jer je naš posao i dalje previše dinamičan i opširan. Napredak generalnog AI-a kroz sljedećih 10-15 godina više je science fiction nego realnost. Automatizacija repetitivnog dijela našeg posla – da, ali ‘hostile take over’ zle umjetne inteligencije i slanja developera na burzu, teško.

Kako bi nekome tko nije u IT-ju objasnio što ustvari radiš u Rimac automobilima?

Nisam ni sam siguran što bi rekao, ali pokušao bi nešto u ovom stilu i nadao se da će ta osoba to shvatiti; trenutno vodim tim mladih i perspektivnih ljudi koji rade na razvoju alata koji omogućava inženjerima prikaz i obradu velike količine podataka u realnom vremenu, bilo da se radi o našem vozilu ili bilo kojem drugom uređaju spojenom na Internet. Istinski uživam radeći svoj posao. Činjenica da je moje zanimanje trenutno vrlo ‘atraktivno’ i dobro plaćeno, samo je dodatna pozitivna stvar, ali bez obzira na to, planiram i dalje to raditi i nastaviti s napretkom u svom poslu.

lider.media