Kako će izgledati eUpisi u HBŽ

Hercegbosanska županija od ove školske godine kreće sa SUMIT eUpisima u srednje škole. Povodom toga predstavnici Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT u organizaciji Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije održali su prezentaciju i radionicu za ravnatelje i SUMIT školske koordinatore osnovnih i srednjih škola i druge osobe koje će provoditi proces eUpisa.

Uvodno obraćanje imali su ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ-a Gordana Nakić i pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Tomislav Volarić, doc. Nakon toga članovi SUMIT-a održali su prezentaciju aplikacije gdje su objašnjeni postupak upisa učenika u školu, povezanost SUMIT eMatice i SUMIT eUpisa te administracijski dio aplikacije za škole.

Cilj je aplikacije omogućiti jednostavan i brz online upis učenika u školu. S obzirom na to da škole već koriste SUMIT eMaticu dvije godine, sve svjedodžbe učenika nalaze se u sustavu SUMIT eMatice,  tako da učenici pomoću nekoliko klikova mogu izvršiti online upis u školu. Tako se smanjuju i nepotrebna dokumentacija i papirologija, kako učenika i roditelja, tako i škola.

Također se osigurava transparentnost procesa upisa u školu jer će u svakome trenutku biti moguće provjeriti bodovno stanje na rang-listi. Svi će učenici imati uvid u rang-listu koja govori koliko bodova ima svaki učenik i tako će biti informirani u svezi s tim zadovoljavaju li kriterije potrebne za upis u određeni smjer u školi.

Danas je u Drvaru održana edukacija za učenike devetog razreda o eUpisima u srednje škole, a edukacije će bit organizirane i u svim školama na području Hercegbosanske županije. Ovo je prva županija koja od ove školske godine kreće sa SUMIT eUpisima u srednje škole povodom čega su izrađeni i vodiči za eUpise. Od iduće školske godine na eUpise prelaze i ostale županije gdje se nastavni planovi i programi izvode na hrvatskomu jeziku, osim Hercegovačko-neretvanske županije.