Kakav preokret u aferi Malina – sprema se višemilijunska tužba protiv BiH

Nakon što je Institut za mjeriteljstvo utvrdio da su respiratori nabavljeni u aferi Malina stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu te u operacijskim salama, pala je tvrdnja Tužiteljstva BiH o njihovoj neupotrebljivosti, odnosno vještačenje koje je za Tužiteljstvo uradio neovlašteni sudski vještak.

Naime, osim što se respiratori ACM812A mogu koristiti prvenstveno kao stacionarni u prostorijama za intenzivnu njegu i operacijskim salama, oni mogu postati i prenosiv uređaj ukoliko se koriste s bocom kisika u kolima Hitne pomoći. Ovaj uređaj je još prije pandemije registriran i korišten u Srbiji, navodi televizija.

Navode kako ”njihovu upotrebljivost dokazuje i činjenica da su bolnice širom BiH uputile zahtjev da im se dostave respiratori, a proces dostave i stavljanja u funkciju uskoro bi trebao biti okončan”.

No, to nije jedini problem s kojim se trenutno suočava Tužiteljstvo BiH. Kako tvrdi televizija, proizvođač respiratora Bosni i Hercegovini sprema višemilijunsku tužbu za naknadu štete. Naime, proizvođač iz Kine na ovaj korak odlučio se nakon što su New York Times i Associated Press prenijeli informacije koje je na svojoj službenog web-stranici objavilo Tužiteljstvo BiH o tome da su respiratori neupotrebljivi, kao i da proces nabavke ima elemente kriminalnih radnji.

”Štete koje su na ovaj način pričinjene međunarodnim akterima u pogledu njihove reputacije mjere se milijunima eura, a odvjetnički timovi zbog svega spremaju tužbe u SAD-u i Velikoj Britaniji”, navodeći kako je proizvođač respiratora, Beijing Aerospace Changfeng u gotovo 100-postotnom vlasništvu države Kine.

Obje firme, i proizvođač i prodavač, uredno su registrirane i imaju licence za proizvodnju i prodaju medicinske opreme, a proizvođač posjeduje i brojne certifikate za poslovanje unutar Europske unije.

Hayat