Home > BiH > Jaki potres pogodio Crnu Goru, osjetio se i diljem BiH i Hrvatske: ‘Treslo je dugo i intenzivno’

Jaki potres pogodio Crnu Goru, osjetio se i diljem BiH i Hrvatske: ‘Treslo je dugo i intenzivno’

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata i 6 minuta, Crnu Goru je pogodio potres magnitude 5,3 prema Richteru, a osjetio se diljem Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Prema prvim informacijama, epicentar je bio uz samu granicu Crne Gore i BiH, nedaleko od Gacka, 28 kilometara od Nikšića.

Procijenjena dubina je oko deset kilometara, a osjetio se u DalmacijiHercegovini i Srbiji. Za sada nema informacija o ozlijeđenima niti o materijalnoj šteti. Nedugo nakon prvog podrhtavanja tla, u 4 sata i 14 minuta dogodio se još jedan potres nešto slabijeg intenziteta od 3,4 stupnja prema Richteru s epicentrom nedaleko od prvog, na crnogorskoj strani graniceOba potresa dogodila su se na području općine Nikšić, u selu Donje Čarađe, a najbliži grad epicentru je Gacko. Potres se osjetio širom Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, ali izvješća dolaze i iz Splita i Šibenika, objavili su lokalni mediji.

poster

00:00

Na društvenim mrežama oglasio se velik broj stanovnika Crne Gore koji opisuju uznemirenost i strah nakon što ih je potres probudio.

Brojni su građani direktno i sami prijavljivali potres na aplikaciji EMSC-a Last Quake, u dva sata ostavljeno je preko 1500 komentara.

Gacka, 8 km sjeverozapadno od epicentra: “Padali predmeti”Bileća, 23 km sjeverozapadno od epicentra: “Dugo i jako. Dugo se osjećala tutnjava”

Bileća: “Dug i jak potres. I 15 minuta poslije pomalo podrhtava”

 

Gacko, 24 km od epicentra: “Bilo je zastrašujuće”

Nikšić, 32 km jugoistočno od epicentra: “Jako je drmalo i u Nikšiću”

Nikšić: “Treslo je na 5. katu dugo i intenzivno”

Nikšić: “Baš je dugo trajalo. Dosta jako”

I hrvatska seizmološka služba oglasila se o ovom potresu koja je procijenila da je potres bio još jačeg intenziteta nego što je to objavio EMSC. “Danas, 14. 3. 2024. u 4 sata i 6 minuta (SEV) seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su jak potres magnitude M=5.6 u Crnoj Gori 56 kilometra Sjeveroistočno od Dubrovnika. Intenzitet u epicentru procijenjen iz magnitude iznosio je VII (sedam) stupnjeva EMS”, objavili su hrvatski seizomolozi.