Izvoz drvne industrije u BiH veći za 23 posto u odnosu na prošlu godinu

Vrijednost izvoza drvne industrije Bosne i Hercegovine za prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 926,3 milijuna KM što je za 171,7 milijuna  KM ili 23 posto više od izvoza u istom periodu lani

Najveći porast izvoza, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, zabilježen je kod proizvoda šumarstva, građevinske stolarije, rezane građe i elementi, ploča i furnira.

Namještaj je u ukupnom izvozu sudjelovao sa 37 posto i iznosio je 344,7 milijuna KM, odnosno 4,2 milijuna ili jedan posto manje u poređenju sa prvim polugodištem lani.

Od namještaja, najviše su se izvozila drvena i tapacirana sjedala, namještaj za dnevne sobe i trpezarije, zatim drveni namještaj za spavaće sobe i ostali drveni namještaj.

Od ukupnog izvoza, 90 posto drvne industrije u prvih šest mjeseci ove godine realizovano je na top 20 izvoznih tržišta, među kojima su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija i Francuska, najznačajniji izvozni partneri.

Top izvozno tržište je Njemačka, gdje je izvezeno proizvoda drvne industrije u vrijednosti od 207, 5 milijuna KM, što je više za 66,5 milijuna KM ili 47 posto nego lani.

Znatno je povećan i izvoz u Srbiju, za 62,7 milijuna KM ili 200 posto .

Ukupan uvoz drvnog sektora je iznosio 286,5 milijuna KM ili 81,9 milijuna KM, odnosno 40 posto više nego u istom periodu u 2021. godini.

Sve grupe proizvoda imale su uzlazni trend, a najveći porast uvoza imali su montažne drvene kuće, proizvodi šumarstva, rezana građa i građevinska stolarija, ploče i furnir.

Top uvozna tržišta su Hrvatska, Srbija, Austrija, Poljska, Češka i Slovenija. Drvni sektor u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine učestvuje sa deset posto, a ukupnom uvozu sa 2,1 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je suficit od 640 milijuna KM i veći je za 16,4 posto ili oko 90 milijuna KM u odnosu na isti period lani.