Livno: Kad će biti završen najveći vjetropark u BiH?

Između Livna i Tomislavgrada gradi se najveći vjetropark u Bosni Hercegovini.

Kineski investitori u ovaj projekt ulažu više od 130 milijuna eura. Ovo će biti četvrti vjetropark u BiH, od čega su tri izgrađena u HBŽ-u.

Radovi na izgradnji vjetroparka “Ivovik” koji se gradi na području Livna i Tomislavgrada u punom su jeku. Vjetropark Ivovik će biti do sada najveća investicija u obnovljive izvore energije u BiH.

Kineski investitori u izgradnju ovog Vjetroparka uložit će oko 133 milijuna eura.

Od samog početka 1. srpnja, ove godine odrađeno je dosta posla kao što možete vidjeti iskope za temelje vjetroturbina, betonaza, kabliranje, i instalacija nekih segmenata samih vjetroturbina. Kraj ovog projekta se očekuje se negdje u lipnju sljedeće godine, izjavio je za BHRT Borjan Ćosić, menadžer i koordinator projekta.

Vjetropak Ivovik će imati i najveće vjetroturbine koje su do sada izgrađene u BiH, sa stubovima visine 100 metara i lopaticama promjera 136 metara.

 

 

Vjetropark Ivovik imat će instaliranu ukupnu snagu od 84 MW. Sastoji se od 20 vjetroturbina od kojih će svaka imati 4,2 MW. Nakon što se izgradnja završi, bit će to najveći vjetropark u BiH. Procjena je da će proizvodnja električne energije biti oko 260 GWh godišnje, što je dovoljno da opskrbi više od 100.000 kućanstava, rekao je za BHRT Liu Jiachen, pomoćnik generalnog direktora i direktor Odjela za inženjering.

Ovim projektom Hercegbosanska županija na neki način postaje raritet kada su u pitanju obnovljivi izvori energije putem vjetra. Od četiri podignuta vjetroparka u BiH, tri će biti na području ove županije. Projekt donosi višestruku korist lokalnoj zajednici. Angažirane su domaće firme, na projektu će raditi oko 100 domaćih radnika, a tu je i ekonomska dobit.

Ti vjetorparkovi donose dobit, odnosno po koncesijskim ugovorima, koji su izdefinirani 1,5 % od prodane energije koji se uplaćuje na proračun HBŽ-a. Samo radi usporedbe, dva vjetroparka koja funkcioniraju na području općine Tomislavgrad na godišnjoj razini donesu više od 650.000 KM za lokalnu zajednicu i nekih 400.000 marka u proračun HBŽ-a, kazao je predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin.

Kineski investitori ističu kako će se realizacijom vjetroparka “Ivovik”, značajno doprinjeti ekonomskom napretku tog područja, te da će se godišnja emisija ugljičnog dioksida smanjiti za oko 240.000 tona.

(www.jabuka.tv | Foto: BHRT)