Izložba Maje S Franković – dobitnice Grand prix 2. međunarodnog trijenala grafike Livno

Franjevački muzej i galeriji Gorica – Livno poziva vas na izložbu Maje S. Franković, dobitnice nagrade Grand Prix 2. međunarodnog trijenala grafike Livno, koja će se otvoriti  u četvrtak 7. 4. 2022. godine  u 18 sati. Livanjskoj se publici predstavlja malom retrospektivom svojih radova pod nazivom: Sve što ste htjeli znati o grafici: crno, bijelo i u boji.

Jedna od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnica Maja S. Franković predstavlja u Livnu svoje grafičko istraživanje – svoju redefiniciju grafike kroz 50 godina umjetničkoga propitkivanja. Svojim iskorakom u percepciji grafičkoga medija inovativno, svježe i uvijek kreativno prikazuje beskonačne mogućnosti u istraživanju suvremene vizualne umjetnosti. Izlaže djela u dubokom tisku, litografiji i svoje grafičke knjige objekte. U duhu ready-made tehnike reciklira i transformira postojeću stvarnost u novo postojanje a raznovrsnim materijalima i kombinacijom različitih tehnika istražuje medij i postiže nove vitalne grafičke interpretacije.

Pred nama je autorica koja već nekoliko desetljeća intrigira kako umjetničku tako i širu kulturnu javnost. Od 1971. godine do danas predstavila se  na više od 70 samostalnih izložbi i sudjelovala na više od 370 hrvatskih i međunarodnih bijenala i trijenala grafike širom svijeta i tako promovirala domete hrvatske grafike. Sama ili u suradnji s renomiranim hrvatskim grafičarima i književnicima tiskala je 30 grafičkih mapa te više od 130 bibliofilskih izdanja umjetničkih knjiga kao i brojne objekte od rukom rađena papira.

 

 

Maja S. Franković rođena je u Rijeci 1951. godine. Školu crtanja pohađala je u Rijeci kod Romola Venuccija tijekom 1966./67. godine, a Školu primijenjenih umjetnosti Camden Arts Centre pohađala je u Londonu tijekom 1970./71. godine. Diplomirala je grafiku na Odsjeku za likovne umjetnosti Pedagoškoga fakulteta u Rijeci 1984., a magistrirala je također grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1989. godine. Od 1991. godine do danas višekratno je boravila u atelierima Cité Internationale des Arts u Parizu, gdje je realizirala veći broj grafika i umjetničkih knjiga. Studijski je boravila u Londonu, New Yorku i Parizu. Na Pedagoškom fakultetu Odsjeka za likovne umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, kasnije na novoosnovanoj Akademiji primijenjenih umjetnosti, zapošljava se kao asistentica na kolegiju grafika 1988. godine pa potom kao docentica, izvanredna, redovita profesorica te redovita profesorica u trajnome zvanju. U svojstvu pročelnice Odsjeka 1994. godine pokreće inicijativu za osnivanje

Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci te je autorica koncepta programa nove ustanove. Tijekom 2011./2012. vršiteljica je dužnosti dekanice Akademije primijenjenih umjetnosti. Do 2018. godine djeluje kao redovita profesorica u trajnome zvanju. Danas djeluje kao slobodna umjetnica. Umjetnička je voditeljica galerije Eugen K. u Brseču od 2000. godine. Urednica je, grafička urednica i dizajnerica knjiga iz područja povijesti umjetnosti i književnosti te autorica priručnika o grafičkim tehnikama.