Home > BiH > Izložba jednog od najistaknutijih bh. grafičara u Širokom Brijegu

Izložba jednog od najistaknutijih bh. grafičara u Širokom Brijegu

Otvorenje posthumne izložbe “Iskorak u mjestu” Mirsada Konstantinovića bit će upriličeno u srijedu, 11. listopada, u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu s početkom u 19:00 sati.

Mirsad Konstantinović, jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih grafičara srednje generacije, preminuo je 2008. godine u Sarajevu. Njegov bogati opus je od tog trenutka čuvala Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, koja je 2010. godine priredila i opsežnu monografsku publikaciju.

Naziv izložbe – Iskorak u mjestu – posuđen iz teksta predgovora prof. dr. Sadudina Musabegovića za samostalnu izložbu Mirsada Konstantinovića 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, predstavlja istovremeno hommage dvjema istaknutim i utjecajnim ličnostima bosanskohercegovačke kulturne i umjetničke sceneIskorak u mjestu mijenja samo mjesto, ili drukčije, s tim iskorakom ono nije više isto mjesto.

Jer, iskorak koji ostaje na istom mjestu prijelaz je s jednog njegovog aspekta na drugi, koji, iako u mjestu, ipak ne ostavlja nedodirnutu i nepromijenjenu prostorno-vremensku granicu; ona se migolji i pomjera u sebi. Riječju, ona čini iskorak. Stoga, između ove dvije očitosti – iskoraka, koji predstavlja prelazak s jednog na drugi položaj mjesta, što nije ništa drugo do prekoračenje vremensko-prostorne granice, i ostajanja na istom mjestu, kontinuiteta i diskontinuiteta – zapravo, začinje se i disput o najnovijim radovima Mirsada Konstantinovića.Smatrajući djelo Mirsada Konstantinovića izuzetno značajnim za bosanskohercegovačku umjetnost, Akademija je poklonila Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine veliki broj grafika, grafičkih ploča, crteža, karikatura, skica, nekoliko instalacija i dokumentaciju. Izložba i katalog donose izbor iz te donacije.

Ako je nečije djelo u cijelosti autoportret umjetnika, onda je to bez sumnje djelo Mirsada Konstantinovića.

Njegova posvećenost likovnom djelu bila je totalna, sav njegov život i rad bio je umjetničko djelo. Teško da je mimo umjetnosti postojalo bilo šta što se odnosi na ovog umjetnika. Od načina života, do onoga što je u svom, na žalost kratkom životu ostavio, sve je jedan veliki likovni autoportret.

Radio je kao asistent i suradnik na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je zapravo i živio. Kada je otišao s ovog svijeta, iza njega nije ostalo ništa drugo do njegova umjetnost. Proživljena, promišljena, snažna i suptilna istovremeno.

To njegovo likovno nasljeđe zabaštinila je sada Umjetnička galerija BiH u suradnji i uz podršku Akademije likovnih umjetnosti, da ga čuva za buduća pokoljenja.

Naš angažman i našu brigu oko opremanja i čuvanja najznačajnijih listova Mirsada Konstantinovića iznosimo pred likovnu javnost, da ih vidi i uvjeri se u vrijednosti jednog od najznačajnijih umjetnika srednje generacije, čije radove ćemo brižno čuvati i učiniti dostupnim budućim naraštajima, da uživaju u njima, ali i da ih proučavaju i unose u temelje novih stvaralačkih tokova u koje je Mirsad Konstantinović ugradio sebe na najljepši načinistaknuo je direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović.

Izložba ostaje otvorena do 2. studenoga 2023.

Biografija umjetnika:

Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Odsjeku za grafiku u klasi prof. Dževada Hoze. Postdiplomski studij završio je 2007. godine na istoj Akademiji, Odsjek za grafiku. Radio je kao asistent i suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu od 1995. godine. Izlagao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi. Za svoj rad bio je više puta nagrađivan.

Jabuka.tv