Home > Livno > Izazov za Čovića: HDZ “puca” u Livnu, moguć odlazak u opoziciju zbog neposluha Tomislavgrađana

Izazov za Čovića: HDZ “puca” u Livnu, moguć odlazak u opoziciju zbog neposluha Tomislavgrađana

Sukob dva općinska odbora HDZ-a BiH u HBŽ mogao bi rezultirati gubljenjem vlasti najjače stranke bh. Hrvata u ovoj županiji. Tri ugledna člana iz Tomislavgrada privremeno su izbačena, a sve oči kao i obično uprte su u stranačkog lidera u Mostaru, Dragana Čovića. Zbog kršenja stranačkog statuta i odluka vrha HDZ-a BiH na 30 dana izbačeni su aktualni načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin te zastupnici u Skupštini HBŽ Robert Bagarić i Ante Tadić.

Razlog višemjesečnog spora ambicija je Tomislavgrađana da u skladu s izbornim rezultatima preuzumu vodeću ulogu u izvršnoj vlasti HBŽ, time i premijersku funkciju koju je u ranijem mandatu obnašao, a isto želi i nastaviti, Ivan Jozić iz Livna.

Jozić je štićenik Borjane Krišto, druge po hijerarhiji osobe u Čovićevom HDZ-u. Zbog Jozića, a još više Krišto te mreže ljudi u Livnu nakačenih na javna sredstva, imperativ iz Mostara je da Tomislavgrad treba pričekati, da i pored značajno boljih izbornih rezultata, preuzme čelnu funkciju. I pored svih pritisaka HDZ iz Tomislavgrada nije odustao od svojih zahtjeva.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, za Klix.ba kaže kako je odluka o privremenom izbacivanju tomislavgradskog trojca iznenadila mnoge.

“Moram priznati neočekivana odluka, jer se prije desetak dana, kada su predstavnici dvije stranačke organizacije išle na ‘roditeljski sastanak’ u centralu HDZ-a BiH, činilo da će se nastaviti razgovarati kako bi se postigao dogovor”, kazao je.

U suštini radi se o sukobu dvije stranačke organizacije HDZ-a Livna i Tomislavgrada, dodaje, čime se dodatno produbljuju antagonizmi i ovih dviju općina koje su rivali godinama.

“HDZ Livna ima prevagu u županijskom odboru stranke, a HDZ Tomislavgrada 6:1 pobjedu na zadnjim općim izborima za županijsku skupštinu. Presudila je dakle stranačka stega, a ne rezultati. Ova podjela može imati dalekosežne posljedice po HDZ BiH u ovoj županiji, ponajprije stoga što bi se moglo dogoditi da ode u opoziciju u slučaju da cijeli tomislavgradski odbor napusti stranku”, zaključio je Krešić.

HDZ BiH u HBŽ na listopadskim izborima 2018. godine zabilježio je najlošiji rezultat u povijestii, ali i dalje je ostao pojedinačno najjača stranka. Vlada u ovoj županiji uz onu FBiH i HNŽ jedina još nije formirana.

Klix.ba