Home > BiH > Iz Vlade FBiH objasnili zašto je poskupio plin

Iz Vlade FBiH objasnili zašto je poskupio plin

“Plin je morao poskupiti za 3,9 posto. Radi se o redovnom usuglašavanju tromjesečnih cijena koje diktira Gazprom, a ne zbog novog ugovora „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo”, priopćeno je u utorak iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Kako su pojasnili iz Ministarstva, poskupljenje plina je bilo neizbježno zbog rasta cijena na svjetskom tržištu. Kazali su kako Vlada FBiH nije mogla utjecati na rast cijena energenata u svijetu, ali je osigurala da povećanje cijene prirodnog gasa bude minimalno.

Cijena prirodnog gasa povećana je za 3,9% odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM po metru kubnom, na 869,15 KM po metru kubnom, a sve zbog redovnog tromjesečnog usuglašavanja kojom je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za I kvartal 2024.godine, što je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa.Rast cijena prirodnog gasa se, naglašavaju, dogodio u cijeloj regiji, Europi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene gasa je povećanje cijene nafte koja direktno utječe na određivanje cijene gasa.

Objasnili su kako je povećanje cijene nafte uzrokovano, između ostalog, i blokadom Sueskog kanala. Brodarske kompanije su zaustavile svoje isporuke kroz Crveno more, izbjegavajući Sueski kanal, a napadi koji se događaju na tom području izazivaju strah od prekida redovnog oprskrbljivanja.Shodno svemu naprijed navedenom, nažalost, moralo je doći do povećanja cijene nafte, a samim time i do povećanja cijene prirodnog gasa, ali je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurala da to povećanje bude minimalno, navode u priopćenju.

Cijene nafte na svjetskom tržištu, ratovi, krizne situacije nisu nešto na šta možemo utjecati. Vlada FBiH daje sve od sebe kako bismo zaštitili građane Federacije BiH i osigurali redovno, stabilno i sigurno opskrbljivanje prirodnim gasom. Konstantno pratimo i nastavit ćemo pratiti stanje i cijenu energenata na svjetskom tržištu, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, dodavši da je analizom protekla tri mjeseca bilo evidentno i neizbježno da će doći do povećanja cijene prirodnog gasa s početkom 2024. godine.

Ministar Lakić je naglasio da vrlo brzo očekuje potpisivanje ugovora između „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo: Direktori ova dva poduzeća su trebali već potpisati Ugovor i sprovesti ono što je dogovoreno na razini ministara dva entiteta, a kojem su također prisustvovali i direktori.

Građani su naš prioritet i zbog toga demantiram sve natpise kvazipatriota i lažnih dušebrižnika Federacije BiH da je ovo povećanje cijene zbog novog ugovora o novoj transportnoj cijeni gasa u BiH. Građanima Federacije Bosne i Hercegovine još jednom obećavam da će plina biti, te da ćemo konstantno nastojati osiguravati da cijene energenata u Federaciji BiH budu najmanje moguće, zaključio je ministar Lakić.

Za kraj, istaknuli su, kako je cijena prirodnog gasa i dalje daleko niža u odnosu na prethodno razdoblje kada su ovu Vladu vodile neke druge političke stranke.

Jabuka.tv