Iz Njemačke se vratio u BiH da osnuje tvrtku: Želi dokazati da se može pošteno raditi

Odlučio sam dati otkaz u tvrtki u kojoj sam radio i vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, pokušati u životu napraviti nešto više, ispričao je Valentić

Dvadesetdvogodišnji Edvin Valentić rođen je u Njemačkoj u koju je, poput velikog broja mladih ljudi, otišao i raditi nakon što je u Bosni i Hercegovini završio srednju školu. Ali za razliku od mnogih mladih koji su u Njemačkoj i ostali, Edvin je izabrao drugačiji put.

Dao je otkaz u tvrtki u kojoj je radio i zaputio se u Bosnu i Hercegovinu s ciljem da ovdje osnuje tvrtku.

– U Bosnu i Hercegovinu sam se vratio 1. travnja prošle godine. Iako su mnogi mislili da se šalim, bio sam ozbiljan. Odlučio sam dati otkaz u tvrtki u kojoj sam radio i vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, pokušati u životu napraviti nešto više, ispričao je Valentić za Biznisinfo.

Iako je u Njemačkoj imao plaću od oko 5.000 KM i kako kaže, posao iz snova, u toj zemlji nije se vidio.

– Radio sam u šljunkari, bio sam serviser i vozač pretovarnih strojeva i bagera. Kad sam dao otkaz svi su se šokirali. Međutim, meni Njemačka nije odgovarala, nisam se tu vidio, smatrao sam da mogu napraviti više, da mogu raditi sam za sebe, objasnio je Edvin.

U početku je Edvin je imao viziju da će u BiH osnovati mali obrt, no kontakti koje je ostvario svega tri dana prije nego što će napustiti Njemačku odredili su da stvari krenu u drugom pravcu i da ubrzo postane generalni zastupnik uspješne njemačke kompanije “Lutze Group” za BiH i zemlje regije – Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Ova grupacija se bavi plastičnim inžinjeringom i održavanjem transportnih sustava u sektoru strojarstva i postrojenja za kompanije koje se bave “krupnim” transportom i transportom gumenim trakama na okretanje u teškoj industriji i same njihove reparacije.

– Tri dana prije isteka otkaznog roka u tvrtki gdje sam radio došli su radnici da nešto poprave. Kad sam vidio kako rade zapitao sam se postoji li u BiH nešto ovako. Malo sam istraživao i vidio da je većinom riječ o kineskoj i turskoj robi što je značajna razlika u kvaliteti u odnosu na njemačku opremu i alate. Tehnologije koje koristi “Lutze Group” još uvijek nisu bile prisutne na Balkanu – priča Valentić.

Odmah sutradan ih je pitao jesu li zainteresirani proširiti tržište.

– Nazovem, predstavim sebe i svoju viziju i kažem da želim ove tehnologije dovesti u BiH. Odmah su se složili i rekli da im treba za ovu regiju netko tko priča njemački jezik – kaže Valentić.

Došao je u Bosnu i Hercegovinu i umjesto prvobitno plairanog obrta ovorio d.o.o. Tako je nastala tvrtka Valex company.

Ugovor iz njemačke kompanije stigao je za dva dana, a odmah je dogovoreno da iz Bosne i Hercegovine pokriva i susjedne zemlje.

Valex Company sada ima zastupništvo za opremu i reparaciju transportnih sustava – od vijaka preko tehničkih guma, trakastih trasportera u svim dimenijama, ljepila za hladne i tople vulkanizacije.

Ova oprema i alati za reparaciju primjenjuju se u svim industrijama gdje postoje transportni sustavi – najviše u rudnicima i energetskim postrojenjima, ali i prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, u šljunkarama, betonarama, na zračnim lukama…

Jedina je kompanija na našem tržištu koja ima najnovnije tehnologije za ove namjene njemačke kvalitete.

– Valex Company d.o.o. Zenica osnovana je kao društvo koje vrši posredovanje između klijenata s teritorija Bosne i Hercegovine i njemačkog proizvođača „Lutze Group“ koji svoje proizvode plasiraju širom Europe, od Nizozemske preko Belgije do Francuske i šire  – kaže Valentić.

Najpopularniji proizvodi „Lutze Group“ su LUWIREP® materijali za popravku, s dvokomponentnim razvijenim sustavom za popravku transportnih traka i zaštitu od habanja i korištenja.

Najznačajniji među njima su LUWIREP® 70, osmišljen i dizajniran za popravku gumenih traka i zaštitu od habanja, te LUWIREP® 85 smjese za popravku i jačanje PU zaštitnih ploča i premaza, te izravnavanje prijelaza.

– Društvo je specijalizirano za reparaciju gumenih pokretnih traka, zatim nabavku svih vrsta traka i valjaka, ljepila za vulkanizaciju, strugače/čistače i druge sitne proizvode namijenjene reparaciji – kaže Valentić.

A nakon nekoliko manjih poslova, Valex company je nedavno dobila i svoj prvi veći posao na koji je Valentić izuzetno ponosan.

– Prvi veliki posao koji smo dobili je u Elektroprivredi i iako ni ovdje nije riječ o nekom prevelikom iznosu, mogu reći da je to posao na koji sam izuzetno ponosan. Otkako sam počeo raditi, susretao sam se i s korupcijom i s različitim mišljenjima ljudi o tome kako se može i treba raditi. A ja to neću, ja hoću da dokažem da se može pošteno raditi. Uspio sam dobiti posao u tvrtki gdje su svi mislili da je to nemoguće i u kojoj nikog ne poznajem i to na sasvim regularan način. Vidio sam da za kvaliteta ima nade i da će vremenom biti jači od korupcije u ovoj državi. To je moto mojih njemačkih partnera, a i moj – da kvaliteta stvara razliku – priča nam Valentić.

Valentić ostaje u BiH da dalje razvija posao.

– Vratio sam se jer volim Bosnu i Hercegovinu i naš narod bez obzira što ovdje ima puno više problema nego u Njemačkoj. Volim slobodu koje u Njemačkoj nema. Mnogi ne cijene BiH dok iz nje ne odu – zaključuje Valentić.