Iz Hrvatske po gorivo u BiH: Na spremniku se može uštedjeti i 150 kuna

U Hrvatskoj su poskupjele sve vrste goriva, a dizel je probio granicu od 11 kuna. Najskuplji je u posljednjih 7 godina. Po jeftiniji benzin stoga se opet ide preko granice

U susjednoj Bosni i Hercegovini automobili s hrvatskim registarskim oznakama česti su gosti benzinskih crpki, a zaustavljaju se sa što praznijim spremnikom jer gorivo je puno jeftinije.

Jasenko Klem iz Slavonskog Broda za RTL kaže da točenjem goriva u BiH uspije uštedjeti i do 150 kuna.

Na pitanje koliko često dolazi u BiH po gorivo, Jasenko kaže: “Pa kad imam potrebu”.

Osim goriva, jeftiniji je i duhan kojeg se u Hrvatsku smije unijeti dvije kutije po osobi te  alkoholna pića, a preko granice se, primjerice smije prenijeti 16 litara piva. No gorivo je u susjednom Bosanskom Brodu ipak najveći razlog dolaska Hrvata jer ondje se cijene nisu mijenjale od ljeta.

Eurosuper 95 jeftiniji je oko 2 kune i 60 lipa po litri nego u Hrvatskoj, a i Eurosuper 98 drži cijenu ispod 9 kuna.

Najveća je ušteda na dizel gorivu. Kada se konvertibilne marke preinače u kune, na litri goriva možete uštedjeti u razlici 2 kune 81 lipu. Što znači da na pun spremnik goriva od 50 litara možete uštedjeti čak 140 kuna.

Najveći je paradoks to što se u Bosanskom Brodu toči hrvatsko gorivo koje je ondje stiglo iz Zadra. No trošarine su preko granice puno manje, otuda i razlika u cijeni.

“Ne znam točno koliko sam ušparao kad stalno cijene variraju ali ja kod nas točim, tu smo po piće došli jer inače piće je dosta jeftinije i gorivo je isto jeftinije. Ne znam koliko sam ušparao, ali ušparao sam”, kazao je za RTL Ivan Bjelokapić iz Požege.

Na pitanje što će s tim novcem, Bjelokapić kaže da će svakako otići na ćevape.

Pa nakon što se napune spremnici automobila, preostale konvertibilne marke, potrošit će se kako bi se napunio i želudac.