Ivan Vukadin: Nismo htjeli biti sluge HDZ-a BiH

U posljednjem razgovoru s predstavnicima SDA i SNSD-a u Skupštini Hercegbosanske županije dalo se iščitati kako im je muka od čekanja na formiranje vlasti. Kada će HBŽ dobiti vlast?

– HBŽ će dobiti vlast onoga dana kad se svi politički akteri budu pridržavali dogovorenoga, kad svi oni koji javno govore da im je interes birača u prvom planu to budu i zastupali kod konkretnih pregovora i prijedloga. Vlada će biti formirana kad lokalni dužnosnici prestanu, umjesto problema koji muče birače, u prvom planu imati uskostranačke interese svojih nacionalnih stranaka.

Želje neuspješnih

Kad će to biti konačno, teško je pošteno prognozirati, jer ne ovisi samo o jednom od nas, nego o svima, bez obzira na broj mandata u Skupštini.

Jeste li spremili ekspoze?

– Jesam, ali ne bih išao u javnost prije nego budem u prigodi i provesti program i dogovor svih sudionika. Ne bi bilo pošteno prema drugima izlaziti u javnost s programom koji smo dogovarali, a vlada još nije formirana. Bit će to program koji će uzeti u obzir potrebe svih stanovnika HBŽ-a i mogućnosti proračuna.

Jedino što se iz Vaše bivše stranke – HDZ-a BiH moglo čuti nakon što ste isključeni s nekoliko kolega jeste da ste prekršili Statut. Što je istina?

– Meni je osobno žao da je došlo do ovakvog razvoja događaja, ali sam čovjek koji drži do obećanja, ne želim političke partnere izigrati, a nikako ne želim da netko izigra volju birača. Mi smo u Tomislavgradu dobili najveće povjerenje HDZ-ovih birača, ali smo zbog nekih osobnih interesa, koji meni nisu jasni, trebali pristati i prihvatiti pravilo da predsjednik Vlade HBŽ-a uvijek mora biti iz Livna, a da mi iz Tomislavgrada imamo samo dužnost kimati glavom. Isključenje mene i svih kolega iz HDZ-a je, po našoj ocjeni, politička parodija. Mi prema HDZ-u nemamo nikakvih averzija, kao članovi HDZ-a u Tomislavgradu smo napravili pomake i zato smo osnovali Hrvatski nacionalni pomak, kao dokaz i znak da smo spremni na novi pristup lokalnoj i državnoj politici. Istina je da su nas glavni akteri isključili iako smo bili najuspješniji ogranak i napravili najviše za svoje birače. Istina je da mi u Tomislavgradu nismo ničije sluge i zbog toga smo zasukali rukave i idemo napraviti još veći pomak. Sve ostalo su pokušaji unošenja nemira. To nas ne interesira.

Iz HDZ-a BiH poručuju kako trebate vratiti mandate osvojene pod plaštom ove opcije. Kako odgovarate na ove zahtjeve?

– Mislim da je izraz „vratiti mandat“ namjerno krivo rabljen. Nemamo kome vraćati mandat jer njima mandat niti ne pripada, on nije njihov. Radi se, dakle, o želji neuspješnih da im uspješni ustupe mandate koje su pošteno dobili od birača. Kad bismo ustupili mandate gospodi iz Livna, prekršili bismo zakon koji jasno kaže da mandat pripada pojedincu, a ne stranci. Poštujemo zakone države BiH i ustupanje mandata nam ne pada na pamet! Drugi zakon je zakon morala. Kad bismo Jozi Bagariću predali naše mandate, kako on to od nas traži, onda bismo te mandate dali na raspolaganje nekomu drugom kome je interes Tomislavgrada zadnja rupa na svirali. Naš stav je jasan i oko njega nema dvojbe: nas su većinom birali Duvnjaci da zastupamo njihove interese, a ne interese bilo koje skupine ljudi. Već samo zbog ova dva razloga bi davanje, ne vraćanje mandata, bio čin podle izdaje naših birača i svakog morala.

Šta Vaša stranka može ponuditi Hrvatima u BiH, kojih je sve manje, a u čije se dobro HDZ BiH zaklinje od rata naovamo? Hoćete li izaći iz granica HBŽ-a?

– Za izlazak izvan Hercegbosanske županije je još prerano govoriti. No, osnovali smo stranku zbog uvjerenja da je unutar države BiH, a posebno unutar hrvatskog naroda moguć pomak. Pod tim pomakom podrazumijevamo neustrašivu odlučnu borbu za stvarnu konstitutivnost hrvatskog naroda, dakle, na Dejtonskim sporazumom garantirana prava hrvatskog naroda. Hrvatima ćemo ponuditi iskren i marljiv rad za ono na što imamo kao narod pravo, a na Hrvatima je da to prepoznaju kao svoj interes ili da nas ne prepoznaju. HDZ je naša sestrinska stranka koja se trudila i trudi ostvariti iste ciljeve, ali smo uvjereni da je došlo vrijeme za pomak, za novi pristup priči i za više narodnih, a manje nenarodnih interesa. Ponudit ćemo, dakle, nacionalnu, kršćansku suverenističku politiku iz koje se mogu roditi pomak i napredak. Da to možemo, dokazali smo u manjim okvirima, a hoćemo li uspjeti i na državnoj razini, to ovisi o nama, o biračima, ali i o dragom Bogu.

Kao jedan od načelnika koji su u svakodnevnom kontaktu s ljudima, kako gledate na međusobne optužbe lidera kojima se prikriva nerad?

– U kući sam naučio tri stvari kojih se ne treba stidjeti: moliti se Bogu, jesti i raditi. Sve te tri stvari su meni važne, a koliko netko radi ili ne radi u politici, to je teško reći sa strane. Za sebe mogu reći, kao i za našu ekipu iz Tomislagrada, da radimo puno, da smo jako puno napravili i da smo spremni na svaku objektivnu procjenu našeg rada. Naš rad se vidi kroz projekte koje smo ostvarili: ceste, vodoopskrba, energija iz obnovljivih izvora, subvencije studentima, besplatan prijevoz… Naravno da postoje i neradnici ili nesposobni koji na račun poreznih obveznika žive kao bubreg u loju. Kao čovjek i kao vjernik to smatram najprije grijehom. Kao građanin to smatram kriminalom, a kao birač to smatram prijevarom. No, birači biraju takve jer dopuštaju da ih takvi izmanipuliraju. Zakoni koji omogućavaju nerad i nekompetenciju nisu očito dobri. To je nepodnošljivo, ali načelnici su protiv toga nemoćni.

Među problemima koji su u javnosti spominjani bili su nemogućnost zapošljavanja Srba povratnika u bilo koju javnu instituciju, ali i gradnja katoličke crkve u Drvaru. Mogu li se ti problemi riješiti?

– Pozivam vas da dođete u moje rodno selo i da se uvjerite da su ove godine sagrađene i blagoslovljene katolička kapelica i pravoslavna crkva, a do kraja godine bit će izgrađena i džamija. I sve u krugu od dva kilometra. Izgradnju sve tri pomogli smo kao Općina, osobno sam sudjelovao, a i stanovnici sela su se pomagali međusobno.
Spremni smo za novi pristup lokalnoj i državnoj politici

Očuvanje države

Istina je da je naša županija raznolika, ali je istina i da ta raznolikost može biti prednost ako se svi ponašamo u skladu s općim načelima da ne tražim za sebe što ne bih dao i drugima. To je moje načelo i tim ću se voditi kada formiram vladu. Svi će imati mogućnost sukladno kompetencijama i zakonu dobiti zaposlenje u javnoj upravi, ali sigurno neće biti privilegirani zato što pripadaju bilo kojem narodu. U Drvaru je bila katolička crkva i prije, pa je valjda normalno da Hrvati smiju napraviti ono što im treba za vjerski identitet. Meni je nepristojno govoriti o smetnjama pri gradnji crkve, džamije ili nekog sličnog objekta gdje za to postoje uvjeti. Naravno da je iskren razgovor važan, ali kao političar preferiram zakonske odredbe koje su neka vrsta objektivnog okvira. Ne tražim što ne bih dao tebi, ali ne odričem se onoga što mi ne daš iako za sebe tražiš. Samo ravnopravnost, konstitutivnost i uvažavanje osnovnih zakonskih normi omogućavaju nam suživot, očuvanje države i pomak.

oslobodenje.ba