Home > BiH > Isplati li se praviti zimnicu?

Isplati li se praviti zimnicu?

Rujan donosi i početak kupovine i pripreme zimnice.

Što će se naći na policama ostava domaćinstava, i koliko tegli, ovisi o cijenama povrća i dubini džepa. Isplati li se danas praviti zimnicu, pitanje je mnogih. S druge strane, oni koji ne odustaju od tradicije, prinuđeni su smanjiti količine.

Kupiti gotovu ili praviti domaću zimnicu – pitanje je sad. Na bijeljinskoj tržnc ovih dana veća je gužva jer je u tijeku tradicionalna priprema zimnice. A, koliko i tko je sprema?, pita se BHRT.“Nikad skuplje, ali domaće je domaće”, rečenica je koja se najčešće može čuti od naših sagovornika. Mnogi su, kažu, odustali od zimnice zbog visokih troškova pripreme, a čak i onima koji imaju svoje povrće proizvodnja skoro da se i ne isplatiNema dovoljno povrća, njivska paprika nije rodila, rajčica, ljute papričice, sve su to neke bube pojele. Napunila sam paprika kupusom, turšije, krastavčići rani, sve što mi je bilo ranije vegetacije pravim, ima cikle, rekla je Ljiljana Lazić iz Trnjaka.

I prodavači povrća potvrđuju da se više gleda, nego što se kupuje.

Nisam baš primijetila neku pomamu za paprikom, krastavcima i kupusom. Netko kaže – neće praviti, skupo je, ali ima naroda ipak, možda su malo smanjili količinu koju proizvode, izjavila je za BHRT prodavačica na gradskoj tržnici u Bijeljini Olenija Trifković.Ipak, najviše je onih koji ne odustaju od tradicije i navika ni pod koju cijenu.

U odnosu na pravljenje zimnice ili kupovinu domaće na tržnici, nešto jeftinija opcija je kupovina gotove zimnice na policama marketa.

Ono što je tradicionalno, što se proizvodi u najvećim količinama, to je đuveč, ajvar, pekmez od šljive, džem od šipka i sve cijene su za tržište BiH ostale na razini prošlogodišnjih, kazao je za državnu televiziju direktor prehrambene industrije Stevan Filipović.

Bilo koja od ovih opcija znači dodatni trošak za ionako istanjene novčanike. Zato će za mnoge građane ove godine rješenje biti, kupovina tegle džema tek kad ga se zažele, zaključuje BHRT.

Jabuka.tv