Iran priznao: Srušili smo avion iz Ukrajine! Ljudska greška…

Iako su danima negirali odgovornost za rušenje ukrajinskog putničkog zrakoplova Boeing 767 sa 176 putnika koji je u srijedu ujutro poletio iz Teherana, iranska vojska je sad službeno priznala kako su oborili avion. 

U priopćenju objavljenom na iranskoj državnoj televiziji rekli su kako je bila riječ o ‘ljudskoj greški’, kako je nenamjerno pogođen i kako će odgovorni biti kažnjeni, javlja BBC.

Iranski predsjednik Hasan Rohani objavio je kako Iran duboko žali zbog ove katastrofalne pogreške i izrazio sućut obiteljima žrtava. Najavio je nastavak istrage kako bi se utvrdila odgovornost za ‘neoprostivu pogrešku’.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif izrazio je ‘duboko žaljenje, isprike i sućut’ obiteljima žrtava zbog nenamjernog rušenja zrakoplova, ističući kako je ‘ljudska greška u vrijeme krize koju je izazvao avanturizam SAD-a’ dovela do incidenta, javlja Russia Today.

Ovo je tužan dan“, napisao je na twitteru.

Podsjetimo, među poginulima su 82 Iranca, 63 Kanađanina, 11 Ukrajinaca, 10 Šveđana, četiri Afganistanca, tri Nijemca i tri Britanca. Izvori iz Pentagona tvrde da je avion pogođen ruskom raketom zemlja-zrak Tor M-1. Obaranje aviona uslijedilo je nakon napada Iranaca na američke snage u Iraku. Iranci su raketirali američku vojnu bazu kao odmazdu za ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija prošlog tjedna.