Instagram će testirati novu opciju borbe protiv nasilnika na internetu

Veliki korak naprijed u borbi protiv zlostavljanja na internetu Instagram želi napraviti uvođenjem označavanja komentara zasnovanog na AI tehnologiji, kao i mogućnosti koja će korisnicima omogućiti da zabrane određenim profilima da javno komentarišu njihove postove.Instagramov tim uskoro započinje testiranje tako da će korisnicima omogućiti da banuju korisnika sa svog profila. Preciznije, imat će moć da “ograniče” drugog korisnika tako što će njegovi komentari biti vidljivi samo njemu, a ne i ostalim korisnicima. Banovani korisnik neće znati kada ste aktivni na Instagramu i kada pročita direktnu poruku.

Kompanija je objavila i da uvodi novu opciju označavanja potencijalno uvredljivih kometara zasnovanu na AI tehnologiji, koja će upozoriti osobu koja komentariše o tome da li zaista želi objaviti komentar. Korisnici će imati priliku razmisliti i eventualno povući svoj komentar, mada će to biti vjerovatno rijetki slučajevi jer osobe koje žele uvrijediti nekoga neće zaustaviti još jedna opcija.

Instagram je već testirao nekoliko opcija za borbu protiv zlostavljača na internetu uključujući filter uvredljivih komentara koji automatski bilježi komentare koji sadrže uvrede na osnovu izgleda i karaktera, kao i prijetnje. Također, slična opcija je testirana za fotografije.