Inkluzivni vrtić iz Livna pruža pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju

 

Inkluzivni vrtić iz Livna “Sunčani most II” ne posustaje u pružanju pomoći djeci sa poteškoćama u razvoju. Uz pomoć donatora, angažirali su mobilne timove za pružanje pomoći ovoj djeci.

Projektom je obuhvaćeno 30 djece uzrasta od 3 do 12 godine. Cilj je pružiti im pomoć psihologa, fizioterapeuta ili edukacijskog rehabilitatora, ovisno o potrebama koje je procijenila struka.

„Trebamo naglasiti da se ova stručna podrška ne pruža samo djeci koja borave u našem vrtiću, nego i djeci koja borave u drugim vrtićima, školama, kao i u obiteljima“, ističe Aida Pivčić, odgajateljica u vrtiću „Sunčani most II“ Livno.

„Na kućne adrese najviše idem ja kao fizioterapeut jer su to uglavnom djeca koja, s većim poteškoćama u razvoju, nisu baš toliko u mogućnosti da ih roditelji svaki dan dovode ovdje kod nas na termine“, dodaje Andrea Barać, dipl. fizioterapeutkinja.

Kroz radionice i kreativne igre pokušavaju riješiti probleme s kojima se susreću, a među najzastupljenijima su slaba komunikacija i emocionalna povučenost.

„Imamo djecu sa spektrom autizma, u skorije vrijeme sve je češća pojava i ekranizma zbog tehnologije koja je sve prisutnija u našim životima i pretežito takva djeca su emocionalno povučena, slabije su komunikacije i teže se društveno adaptiraju s ostalom djecom“, navodi Alida Jeleč, dipl. psihologinja.

Budući da stručni tim čine ove tri mlade osobe, djeca ih lakše prihvaćaju, a šest mjeseci kontinuiranog rada donio je vidan napredak.

„Ima ogromnih promjena što se tiče grafomotorike kad se radi s djecom općenito, fine motorike, socijalizacije, interakcije, komunikacije. Svako dijete je specifično za sebe i svako dijete pokazuje napredak i automatski se i ti bolje osjećaš“, ističe Tina Damjanović, magistrica edukacijske rehabilitacije.

A i roditelji se bolje osjećaju, baš poput majke malog Marka koji se rodio i živio u Njemačkoj.

„Ova sva situacija sa koronom, jednostavno, nije dobio mjesto u vrtiću. I kad smo došli tu ljetos, raspitivala sam se, hvala Bogu, dobio je mjesto tu i super je sve. Vidim velike promjene, inače je bio zatvoren, nije komunicirao, nije bio socijaliziran, sad je totalno drugo dijete“, kaže Danica Laštro.

„To nam je vjetar u leđa da nastavimo, da ovo što radimo ima smisla, i mislim da nam je to i najbolja motivacija u svemu ovome“, naglašava Barać.

Odabir prijavljene djece obavljen je u suradnji s članovima stručnog tima, a sve usluge su besplatne.

Federalna.ba/TC