Idućih dana u dijelovima BiH se očekuje i do 80 litara kiše po metru kvadratnom

Jutros je u Bosni i Hercegovini vrijeme pretežno oblačno. U većem dijelu zemlje u nizinama pada kiša, a u višim područjima snijeg. Na sjeverozapadu Bosne je umjerena naoblaka.

Jutros je najniža temperatura zraka izmjerena na Bjelašnici, minus šest, dok je najtoplije bilo u Neumu, deset stupnjeva.

Na Ivan Sedlu izmjereno je nula stupnjeva, Livnu i Sokocu jedan, Drvaru i Jajcu dva, Bihaću tri, Bugojnu, Sanskom Mostu, Širokom Brijegu, Tuzli i Zenici četiri, Banja Luci, Grudama i Sarajevu pet, Bijeljini, Gradačcu, Mostaru i Trebinju šest, a Stocu osam stupnjeva.

Danas jače naoblačenje sa zapada uvjetovat će u nizinama kišu, a u višim područjima snijeg. Padavine su većinom prije podne. Poslije podne lokalno po Bosni može pasti malo kiše. U poslijepodnevnim satima većinom djelomično smanjenje oblačnosti, na jugu zemlje razvedravanje. Danas vjetrovito u cijeloj zemlji. U jutarnjim satima je jugo koje će prije podne promijenuti smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka između pet i 12 stupnjeva, prognoza je meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH).

U subotu u Bosni i Hercegovini prije podne mala do umjerena naoblaka. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti i magle. U drugoj polovici dana se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Krajem dana na području Krajine povremeno će biti i jakih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -1°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12°C.

U nedjelju oblačno. Kiša se očekuje u drugoj polovici dana. Glavnina padalina je u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne slabija kiša, a više padalina tijekom noći na ponedjeljak. Snijeg može padati samo na planinama. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu i u Krajini do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 15°C.

U ponedjeljak pretežno oblačno s kišom prije podne. Glavnina padalina u jutarnjim satima. Na planinama može padati i snijeg. Krajem dana nove padaline u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

U utorak oblačno s kišom. Jače padaline na području Hercegovine gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Na planinama može padati i snijeg. Vjetrovito prije podne. Očekuje se jako jugo. Poslije podne vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.