HRVATSKA Od ponedjeljka covid-potvrde u zdravstvu

U ponedjeljak se u sustave zdravstva i socijale uvode covid-potvrde. U oba sustava u tijeku su posljednje pripreme za pondjeljak, no u mnogim ustanovama će već od nedjelje biti omogućeno testiranje onima bez potvrda kako bi, ovisno o rezultatu testa, mogli u ponedjeljak na posao, javlja N1.

Bez covid-potvrde ili negativnog testa u Dom za starije centar u Zagrebu od ponedjeljka više neće moći ući ni djelatnici, ali ni posjetitelji.

Dragica Vidiš, korisnica Doma, s uvođenjem covid-potvrda nema problem. Kaže, ima veliku obitelj, ali svi su cijepljeni pa će joj i dalje moći doći.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa
Jednostavnim trikom se riješi psorijaze u roku od 24h!

 

“Sva su mi se djeca cijepila, oni sami znaju, odrasli su ljudi, to im je dužnost i obveza prema nama, prema mužu i meni, oni nas čuvaju s tim”, kaže Dragica Vidiš.

I sama je cijepljena, kao i 90 posto njezinih sustanara. A među djelatnicima, zasad ih još 18 nema potvrdu pa će se morati testirati barem dva puta tjedno, uoči dolaska na posao. No kako rade sa starijim i često imunokompromitiranim osobama, u Domu na raspolaganju imaju liječnike koji ih mogu i cijepiti i testirati.

“Ja imam covid-potvrdu koju ću donijeti, a ako treba, ponovno ću se i testirati, to je sve dobro organizirano da stignemo, ne kasnimo na svoja radna mjesta, to će se obavljati unutra”, rekla je Gordana Vidić, njegovatejica u Domu.

A sve je više procijepljenih među zaposlenicima, otprilike 80 posto.

“U startu je bio puno veći interes korisnika nego radnika, međutim s vremenom se situacija promijenila, velik je broj cijepljenih, ima ih još par bez potvrde, ali svaki tjedan se netko novi pridruži.”, rekla je Štefica Karačić, ravnateljica Doma.

Samo u Zagrebu trebat će se testirati stotine zaposlenih, no očekuje se da će dio njih to odbiti. U tom slučaju, evidentirat će se kao odsutni s radnog mjesta, što im se u pravilu ne bi trebalo platiti.

“Odlučivanje je na samom poslodavcu. To je logičan slijed toga što nismo poslali dovoljno dobre signale i zainteresirali javnost da pristupi cijepljenju u puno većem broju. Ne bih spominjao antivaksere, to je beznačajna manjina. Ovo što vidimo je zbunjenost ljudi jer zaista imamo informacije koje su kontradiktorne”, naglasio je Leonardo Bressan iz KoHoma.

Testiranje zasad neće morati plaćati, već će ići na teret države. Pitanje je koliko dugo.