Hrvatska će financirati izgradnju Doma hrvatskih snaga u Rujanima kod Livna

Ministar branitelja u Vladi Republike Hrvatske Tomo Medved dao je potporu izgradnji Doma hrvatskih snaga u Rujanima pored Livna.

Kako je za Fenu kazao predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO Herceg‐Bosne u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) Dragan Konta, prilikom nedavnog posjeta Zagrebu izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja HBŽ-a primio je ministar Medved.

– Tom prigodom razgovarali smo o provedbi Dopunskog zakona o pravima hrvatskih branitelja pripadnika HVO-a. Razgovarali smo i o izgradnji Doma hrvatskih snaga u Rujanima pored Livna. Navedeni projekt prošao je svu potrebnu proceduru u Ministarstvu branitelja RH i njegova izgradnja gotovo će se u potpunosti financirati sredstvima Republike Hrvatske – kazao je Konta.

Također se razgovaralo o obljetnici utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, koja će biti obilježena u Livnu 7. i 8. travnja 2020. godine, a program prvog dana obilježavanja bit će priređen upravo u Rujanima.

Inicijativu za izgradnju Doma hrvatskih snaga u Rujanima pokrenuli su braniteljske udruge “Sektor Rujani” i Udruga Bruno Bušić uz potporu Koordinacije braniteljskih udruga i Grada Livna.

Na području Rujana, tridesetak kilometara sjeverozapadno od Livna, u travnju 1992. godine dogodila se odlučujuća bitka na livanjskom bojištu. Na tom prostoru hrvatske snage zaustavile su prodor srpske vojske prema Dalmaciji i Hercegovini te uspostavile prvu crtu obrane.

Ujedno, to je mjesto s kojeg je tri godine kasnije krenula vojno-redarstvena operacija “Oluja” u kojoj su oslobođeni okupirani dijelovi Republike Hrvatske.