Home > BiH > Hrabar potez na Kukavičkom jezeru: Bugojanac zaplivao kroz ledenu vodu na Kupresu

Hrabar potez na Kukavičkom jezeru: Bugojanac zaplivao kroz ledenu vodu na Kupresu

Na Kupresu, bosanskohercegovačkoj općini s najvećom nadmorskom visinom od 1.200 metara, temperature su se danas kretale od -1 do -11 stupnjeva CelzijevihIpak, ni tako niske temperature nisu spriječile jednog hrabrog Bugojanca da zapliva u ledenom Kukavičkom jezeru.

“Trenutno je -6, a pogledajte ovu mentalnu snagu i jedini je vjerovatno koji je hrabar ovo uraditi”, napisali su na Facebook stranici portala Bugojno danas.

https://m.facebook.com/BugojnoDanas.Info/videos/1848908655567499/?ref=embed_video

“Molimo vas prije nego odlučite osuditi ovaj video, prvo pročitajte koliko hladan tuš znači za tijelo i koje benefite sa sobom nosi, ali je malo ljudi koji ovo praktikuju jer treba velike hrabrosti. Ovo praktikuje već nekoliko mjeseci i nije se nikad bolje osjećao”, dodali su administratori stranice.

Jedna od čitateljica pohvalila je ovaj poduhvat te dodala kako kupanje na niskim temperaturama u ovom jezeru pojedini Kuprešaci prakticiraju godinama.

Inače, najpoznatiji promotor kupanja u ledenoj vodi i tuširanja hladnom vodom je nizozemski motivacijski govornik Wim Hof, poznatiji kao Iceman.

Kupanje u hladnoj vodi poboljšava imunitet, cirkulaciju i ima višestruke koristi za mentalno zdravlje.

Ipak, prije nego se odlučite okušati u kupanju na niskim temperaturama i u ledenoj vodi trebali biste se posavjetovati sa svojim ljekarom.

Klix.ba