Hoće li doći do pojeftinjenja lijekova u BiH?

Sva regulativa koja se donosi u Bosni i Hercegovini, tvrde upućeni, u isključivom je interesu farmacije, a posljedica toga je da su nam lijekovi skuplji nego u zemljama okruženja. Kod devet od 13 ‘najprometnijih’ lijekova cijena u BiH je najviša.

Najviše prodavan lijek u iznosu od 17 milijuna maraka u Bosni i Hercegovini u 2019. godini bio je Herceptin. Veleprodajna cijena Herceptina u obliku praška za koncentrat za infuziju najskuplja je u Bosni i Hercegovini i iznosi 927,81 KM. Isto je i sa rastvorom za injekciju koji u BiH košta 2.763 KM.

O inicijativi za izmjenu Pravilnika o određivanju cijena lijekova idući tjedan će raspravljati i Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. Jednom od izmjena planira se uvođenje niže stope PDV-a na lijekove.

Ova inicijativa o smanjenju PDV-a koja je u određenoj formi prošla Zastupnički dom treba biti podržana i u Domu naroda. U tom slučaju bi PDV prema ovom prijedlogu bio pet posto. To bi značilo da bi se veleprodajna cijena lijekova mogla smanjiti za 12 posto, rekao je Lazar Prodanović, član stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Druga izmjena odnosi se na utvrđivanje referentne cijene koja se kod nas dobije kada se sabere cijena nekog lijeka u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i podijeli s tri. Traži se da se umjesto Slovenije uzme neka druga zemlja EU poput Bugarske i Rumunjske koje imaju sličan standard kao Bosna i Hercegovina i gdje su lijekovi znatno jeftiniji nego u Sloveniji.

U tom našem Pravilniku stavljene su zemlje koje, kada se konačno sabere i napravi prosječna vrijednost lijeka, ispadne da je cijena lijekova maksimalna veleprodajna cijena zapravo kod nas najveća, navodi predsjednica Farmaceutskog društva Republike Srpske Rada Amidžić.

Predlagači izmjene propisa koja se odnosi na visinu veleprodajne i maloprodajne marže na lijekove nadaju se da će se ovaj put institucije voditi interesima građana, a ne osobnin interesima i interesima raznih grupa, u prvom redu, kako navode, moćnog farmaceutskog lobija.

BHRT