Hercegovački Viking iz Tomislavgrada unikatima osvaja svijet

Inspiracija za izradu unikatnih sjekira potekla je prije tri godine od serije “Vikinzi” o hrabrim nordijskim ratnicima koji su u svojim slavnim borbama, osim sjekira, koristili mačeve i štitove, a koje također izrađujem, kazuje Stipe Pleić iz duvanjskog sela Stipanjić, kod Tomislavgrada, koji umjetničkom tehnikom pirografija na drvetu ukrašava ove rukotvorine od drveta.

Foto: Nezavisne / Hercegovački Viking unikatima osvaja svijet

Stipe je u rodnom gradu, ali i van njegovih granica poznat kao “hercegovački viking”, a kazuje da je kreativnost, ali i tehniku obrade drveta kao prirodnog materijala naslijedio od roditelja, te da je od djetinjstva pokazivao sklonost ka crtanju i rezbarenju.

“Po pitanju pirografije sam samouk, a prvi dodir s ovom tehnikom imao sam upravo kada sam počeo s izradom vikinških sjekira. Kada radite ovom tehnikom morate imati mirnu ruku, što se postiže vremenom provedenim radeći na svim rekvizitima koje pravim. Izrada predmeta od drveta, rezbarenje i crtnje me opuštaju te uveseljavaju i u tome je moje zadovoljstvo i osobna sastisfakcija – kada crtam zaboravim na vrijeme i prostor”, pripovijeda Stipe za “Nezavisne”.

Pri izradi proizvoda inspiriranih drevnim ratnicima Stipe koristi parenu bukvu koju kupuje, nije rijetkost ni da drvo na poklon dobije od prijatelja i poznanika, ali nije mu teško ni da sam usiječe drvo u šumi. Glave sjekira obrađuje takođe ručno brusilicom, te navodi da je to u procesu izrade ovog hladnog oružja najteži dio posla.

“Svaka sjekira je unikat i posebna je po nečemu, svaka ima neku svoju priču. Za izradu jedne potrebno mi je između dva i četiri dana, ovisno o modelu i složenosti izrade”, pojašnjava ovaj Hercegovac i dodaje da su najčešći kupci njegovih rukotvorina zaljubljenici u hladno oružje te vlasnici konoba i vikendica.

“Mnogi ih kupuju kao rođendanske poklone, a česti kupci mojih rukotvorina su i ljudi iz dijaspore. Cijena jedne sjekire je 100 KM za domaće kupce, a 100 evra za kupce iz dijaspore. U svojoj kolekciji imam primjeraka koji dosežu i puno veću cijenu, ali to su radovi koji zahtijevaju dugotrajnu izradu ili radovi po posebnoj narudžbi”, priča Stipe, čiju ručno rađenu sjekiru u svojoj kolekciji suvenira ima i proslavljeni hrvatski košarkaš Dario Šarić.

Foto: Nezavisne / Hercegovački Viking unikatima osvaja svijet

Kako Stipe kazuje, izrada sjekira i ostalih predmeta od drveta je još isključivo njegov hobi, a u planu ima izradu vikinške kuće, u kojoj bi pored njegovih izloženih radova bila i radionica namijenjena mladima koji bi se učili izradi rukotvorina. Stipine sjekire svoje mjesto su našle kako u domovima širom Bosne i Hercegovine i regiona, tako i u Kanadi, Americi, Afganistanu, a proizvode iz svoje radionice, među kojima se mogu naći i ukrasni predmeti poput ogledala, kutija i štapova, predstavlja na brojnim sajmovima širom zemlje.

“Sajmove obožavam. Često me pozivaju na ove smotre starih zanata i rukotvorina i vrlo rado se odazivam. Stalni sam izlagač na Sajmu gospodarstva u Mostaru, a gost sam i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine”, zaključuje “hercegovački viking”, koji je dokaz da komad drveta obrađen rukom može biti jedinstven i imati veliku kako sentimentalnu, tako i materijalnu vrijednost, prenose Nezavisne novine.